آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

ضریب افزایش ورمی کمپوست

در صورت تامین بستر مناسب و شرایط محیط مطلوب، هر جفت کرم پس از جفت گیری بعد از یکدوره 27 روزه 16 تخم دارند و دوره جنینی آنها 23 روز طول می‌کشد.

متوسط لارو موجود در هر تخم 2 عدد می‌باشد.

زمان جفت گیری تا تشکیل کوکون و بیرون آمدن لارو 50 روز می‌باشد     32=2*16 عدد لارو

اگر 100  عدد کرم داشته باشیم بعد از 27 روز800 عدد کوکون مولد دارد.

                              800=2÷ (16*100)

و بعد از 50 روز 1600 عدد لارو داریم         1600=2*800

از هر 100 کرم  روزی 32 عدد لارو (مولد)                                     32=50÷1600

سن بلوغ هر کرم 90 روز می‌باشد که بطور متوسط نیم گرم وزن دارد.

هر کرم قادر است در روز معادل وزن خود تا 2 برابر تغذیه کند و %60 آنرا به کود ورمی‌کمپوست تبدیل کرده و دفع می‌کند.                                                                            

  gr  50 =100عدد کرم                    gr Vermicompost   30 =100 عدد کرم

                                                gr Vermicompost 300=1000 عدد کرم

 

                                                      30kg =30000 gr =100000 عدد کرم

                                               30000kg=300000gr =1000000 عدد کرم

 

                                                          وزن

 

                                                                      gr 50                       100 عدد کرم

                                                                     gr 500                     1000 عدد کرم

                                               kg   50 gr  =  500000             100000 عدد کرم

                                                    gr = 50 kg 500000             1000000 عدد کرم

                                                 kg  50  = gr 1000000               2000000 عدد کرم

 

تولید ورمی در روز

                  ورمی‌کمپوست به گرم                         کرم

                                     300                         gr 500             1000 عدد کرم

ورمی 300 کیلو گرم =      300000                   gr 500000        1000000 عدد کرم          

تن 3 کیلو گرم3000 =   3000000                  gr 5000000      10000000 عدد کرم

                                     30تن                    gr 50000    100000000 عدد کرم

 

برای تولید 30 تن کود ورمی‌کمپوست در روز به 100000000 عدد کرم بالغ به وزن 50 تن نیاز داریم.

با توجه به ارزش جهانی هر تن کرم 500000000 ریال

بابت تولید 30 تن ورمی در روز بیست میلیارد 000/000/000/20 ریال معادل دو میلیارد تومان سرمایه جهت خرید کرم نیازمندیم.

 

 

خلاصه ، هر عدد کرم بالغ قادر است در یکماه (30 روز)23 گرم کود ورمی‌کمپوست تولید کند.

توجه:

1-  در صورتی که شروع پروژه با برنامه زمانبندی و در مدت معینی به ظرفیت نهایی بخواهد برسد، می‌توان با یک دهم مقدار فوق شروع کرد و در مدت چند ماه به ظرفیت نهایی رسید.

2- در محاسبات فوق پویایی  جمعیت کرمها منظور نشده است در نتیجه با رشد جمعیت و افزایش تراکم آنها، کرمها دیگر به بلوغ نمی‌رسند و رشدشان متوقف می‌شود، لذا با توجه به میزان بستر پسماند، باید تعداد جمعیت کرمها را کنترل کرد تا مانع افزایش کرمها نشد.

3- برای مخاسبه باید بجای محاسبات تصاعد حسابی از تصاعد هندسی استفاده کرد.

راهنمای تبدیل زباله به طلا در منزل

راهنمای تبدیل زباله به طلا در منزل

بی‌شک امروز همه ما با واژه پسماندها آشنایی داریم و می‌دانیم سهم سرانه تولید پسماند هر نفر در کشور 700 گرم در روز می‌باشد. به بخشی از این پسماند به لحاظ شرایط خاص، مواد آلی می‌گویند. این مواد قابل تجزیه و مفید می‌باشند. از آنجا که 70 درصد پسماندهای شهری را مواد آلی تشکیل می‌دهند، توجه به این موضوع برای مدیران شهری از اهمیت ویژه اقتصادی و زیست محیطی برخوردار می‌باشد. در کشور ما مدیریت پسماندهای شهری به عهده شهرداری‌ها، محیط‌زیست و مراکز بهداشتی می‌باشد که در بین آنها شهرداری‌ها متولی امر کنترل، جمع‌آوری، حمل و نقل، تبدیل و یا دفع مهندسی بهداشتی پسماندها می‌باشند. از طرفی کمبود زمین، امکانات، ماشین‌آلات مکانیزه حمل و نقل و هزینه‌های بسیار بالا برای فرایند و دفع پسماندها موجب مشکلات فراوان زیست‌محیطی و بهداشتی برای بیشتر شهرها گردیده به طوریکه شهروندان شاهد مشکلات ناشی از آن می‌باشند. پسماندها یا زباله، قبل از اینکه پدیده‌ای زشت و مشکل‌آفرین باشند به عنوان یک کالا یا مواد غذایی و یا وسیله و ابزار ضروری مورد استفاده مردم قرار گرفته و سپس مازاد یا بخشی از آن دور انداخته می‌شوند.

امروزه راحت‌ترین روش برای رهایی از این پسماندها دور انداختن می‌باشد. در حالیکه تحقیقات انجام شده بیانگر آن است که بیش از 90 درصد این پسماندها قابل تفکیک و بازیافت می‌باشند. یعنی 70 درصد از این پسماندها را مواد آلی تجزیه شونده شامل می‌شوند. نزدیک به 20 درصد مواد زائد جامد مثل شیشه، پلاستیک، کاغذ و فلزات اجزای پسماندهای شهری را تشکیل می‌دهند و تنها کمتر از 10 درصد پسماندهای شهری زباله یا مواد دور انداختنی می‌باشند. در همین راستا اعضای خوشه زمین سالم آماده مشارکت با سازمان بازیافت و تبدیل مواد شهرداری‌ها در اشاعه فرهنگ و آموزش روشهای اصولی برای مشارکت شهروندان در کنترل و جداسازی پسماندهای شهری در قالب ایجاد نمایشگاه‌های دائمی راکتور تبدیل پسماندهای آلی و بقایای گیاهی شهر‌ها به کود آلی ورمی‌کمپوست می‌باشند.

راهنمای آموزشی تبدیل پسماندهای آلی به کود آلی غنی بیولوژیک ورمی‌کمپوست

راکتورهای خانگی

کاربرد راکتورهای خانگی تبدیل پسماندهای آلی

این راکتورها در انواع مختلف طراحی و ساخته شده است و نوع و اندازه آن بستگی به مکان قرار گرفتن راکتور، تعداد جمعیت مرکز یا میزان سرانه تولید پسماند دارد. تنوع راکتورها بسته به میزان بودجه و گستردگی طرح می‌باشد. در هر صورت نسبت تراکم جمعیت، میزان مواد آلی و همچنین حجم راکتور ساخته شده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. نگهداری از بستر یا راکتور بسیار حائز اهمیت بوده و در صورت عدم رعایت هر یک از شرایط گفته شده ممکن است منجر به مرگ و میر کرمها و یا آلوده شدن محیط بستر گردد. ورم­کمپوستینگ در خانه یک فعالیت فوق‌العاده برای ساکنان آپارتمان‌ها که امکان داشتن حیاط ندارند و یا کسانی که نمی‌خواهند تا حیاط پشتی برای دسترسی به راکتور ورمی‌کمپوست بروند، است. با استخدام کرمها، شما پسمانده‌های غذایتان را نیز مصرف می‌کنید. کرمها غذاهای پر از مواد مغذی را می‌خورند، آنها را از بدنشان عبور می‌دهند و تبدیل به کودی غنی از مواد مغذی می‌کنند.

بعضی از بچه‌ها کرمها را به عنوان حیوانات خانگی‌شان دوست دارند.

در صورت رعایت موارد گفته شده، بستر حالت فعال داشته و مواد آلی آن بخوبی مورد تغذیه کرمها قرار خواهد گرفت. به لحاظ حرکت کرمها در طول و عرض و عمق بستر این عمل موجب ایجاد سامانه هوازی شده و از بوجود آمدن هرگونه بوی نامطبوع جلوگیری خواهد کرد. از دیگر فوائد این راکتور ایجاد سامانه طبیعی بیوفیلتر بوده و حتی موجب مطبوع شدن محیط بستر می‌گردد بطوریکه موقع برداشتن درب راکتور بوی مطبوع جنگل به مشام می‌رسد. این بخاطر فعل و انفعالات شیمیایی و فیزیکی کرم در محیط می‌باشد و دفع مایع لیپیدی از جسم کرم علاوه بر دفع آفات و حشرات موذی موجب خوشبو شدن بستر می‌گردد.

کنترل شرایط محیط در راکتور

همانگونه که گفته شد کنترل شرایط محیط بستر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد. عواملی همچون P.H و E.C نسبت C/N ، دما و رطوبت و همچنین تراکم جمعیت و نوع غذا و یا مواد آلی که به بستر تغذیه می‌شود. لذا این جزوه آموزشی برای راهنمای مصرف‌کنندگان تهیه و ارائه شده است.

رطوبت: در توده‌های بزرگ مواد آلی باید با آب کافی مخلوط شوند. برای تعیین میزان آب، باید از فشردگی توده توسط دست استفاده برد. اگر هنگام فشردن دست مقداری آب از آن خارج شد. این شرایط برای کرم‌ها مناسب است. حداقل 4/3 بستر موجود در راکتور‌ها باید همیشه نمدار و مرطوب باشد. هیچ موقع از آب شور استفاده نکنید چون نمک کرم‌ها را می‌کشد. در صورت دسترسی به آب چاه بهتر از بجای آب کلردار از آن استفاده کنید.

کرم مناسب: تاکنون مناسب‌ترین کرم خاکی که هم قادر به فرایند نمودن مقادیر زیادی مواد آلی باشد و هم قابلیت تبدیل به پروتئین در سطح بالا را داشته باشد، آیزینیا فوتیدا بوده است. این گونه 6 تا 7 هفته زمان برای رسیدن به باروری جنسی نیاز دارد و پس از آن قادر به تولید 5-2 پیله در هفته می‌باشد، هر پیله شامل یک تا هفت نوزاد است که در نتیجه هر کرم توانایی تولید 20-10 کرم جوان را در هفته دارد. این کرمهــا همچنین قادر به تحمل 4=PH هستند اما تا 9=PH نیز به خوبی رشد می‌کنند ولی PH ترجیحی برای این کرمها حدود 7 می‌باشد. تعداد پیله‌های تولید شده در دمای 25درجه سانتی گراد به نسبت سایر دماها زیادتر است و رطوبت بین 90-80 درصد برای این کرمها ایده‌آل است. کرم‌ها نه بوی بدی می‌دهند و نه ایجاد بیماری برای انسان می‌کنند.

زباله‌های مناسب برای ورود به راکتورها:

موادی که قابل تغذیه توسط کرمها هستند به شرح جدول زیر است. بهتر است در روزهای اول موادی که بهتر توسط کرم تغذیه می‌شود را استفاده نمود مثل پوست میوه موز، سیب، سبزیجات و ....

غذای مورد علاقه کرم

موارد نامطلوب کرم

ضایعات سبزیجات

حبوبات

نان و غلات

پوست و دانه میوه‌ها

تفاله چایی و قهوه چایی کیسه‌ای

برگ درختان

کاغذ

خرده‌های چوب

دستمال کاغذی و پارچه‌های نخی

شیشه

فلزات

پلاستیک

گوشت خام (سفید و قرمز)

کره و روغنها

پنیر و لبنیات

 

مقدار زباله‌ی ورودی: باید توجه داشت که کرم‌ها در روز یک تا سه برابر وزن خود غذا می‌خورند و در شرایط مناسب هر هفته تولید مثل می‌کنند به منظور اقتصادی بودن استفاده از راکتور و گران بودن قیمت کرم، استفاده از ظرفیت نهایی راکتورها مستلزم تامین کرم مورد نیاز برای ظرفیت نهایی طراحی شده راکتور می‌باشد و به همین دلیل در استفاده از راکتورها تا رسیدن تعداد کرمها به اندازه مطلوب ضروری است در ابتدای دوره استفاده از راکتور، از میزان کمتری زباله استفاده گردد تا با تکثیر و افزایش کرمها بمرور مبادرت به افزایش پسماند تا ظرفیت نهایی گردد. در ابتدای استفاده از راکتور بهتر است روزانه کمتر از نیم کیلو زباله وارد راکتور شود، پس از آن که تعداد کرمها افزایش یافت می‌توان هر روز برابر با تعداد کرم موجود در راکتور ضربدر در نیم گرم غذا داد.

محل مناسب نگهداری راکتور: راکتورها می‌توانند در خارج از خانه یا ساختمان و یا در داخل ساختمان نگهداری شوند. در فصلهای معتدل که هوا نه سرد و نه گرم است می‌توان در خارج از ساختمان نگهداری کرد. بهترین جای نگهداری از راکتورها در مکانهایی مثل زیرزمین و راه پله است (گرم، مرطوب، تاریک) اما در داخل خانه، آشپزخانه و در تراس، حیاط خلوت، پارکینگ و حیاط ( جایی که سقف داشته باشد و تابش مستقیم نور خورشید و سرما و گرمای بیش از حد نداشته باشد) نیز می‌تواند نگهداری شود. دمای مناسب بین 4 تا 27 درجه سانتی‌گراد است. اما بهترین دما برای عملکرد آنها بین 25- 15 درجه سانتی‌گراد است. در دمای زیر 4 درجه راکتورهایی که در حیاط قرار دارند بهتر است به داخل ساختمان منتقل شوند و یا زیر یک پوشش عایق قرار داده شوند که از انجماد بستر موجود در راکتور جلوگیری شود.

چگونه از راکتور خود نگهداری کنیم: اگر نسبت مناسبی از کرم و غذا را وارد راکتور کنید، حدود 2 الی 3 ماه، کار چندانی لازم نیست چرا که کرمها بقیه کار را انجام می‌دهند. ولی پس از این مدت، از ورود زباله تازه به راکتور خودداری و حالا باید بستر موجود در راکتور به رنگ قهوه‌ای و به شکل خاک باشد.

برای جلوگیری از مشکلاتی مثل بوی بد و تجمع جانوران موذی (مگس، پشه، سوسک) بهتر است که هنگام وارد کردن زباله‌های تازه به راکتور، بستر موجود در راکتور را به کناری رانده و زباله را در طرف دیگر بریزید و سپس بستر قدیمی را روی آن بپوشانید. در اولین روزهای وارد کردن زباله نیز که هنوز بستری در راکتور موجود نیست، بهتر است زباله‌ها را با مقداری خاک تمیز بپوشانید.

برداشت محصول Vermicompost

پس از گذشت یک دوره 3 ماهه ماده دفعی کرم که همان Vermicompost نام دارد در قسمت انتهایی راکتور جمع شده و پس از کاهش میزان رطوبت حداقل به 20 تا 30 درصد، از قسمت انتهای راکتور خارج و در کف جعبه جمع‌آوری و قابل تخلیه می‌باشد.

فرایند برداشت کود ورمی‌کمپوست:

سطل آشغال را در معرض نور قرار دهید.

درب سطل را باز کنید.

بعد از 2 تا 3 دقیقه کرمها به لایه‌های زیری می‌روند.

بوسیله بیلچه لایه نازکی از کود را بردارید. تا عمقی که کرمها ظاهر شوند.

این عمل را آنقدر تکرار کنید که ورمی‌کمپوست کاملا خارج شود.

ورمی‌کمپوست آماده شده را می‌توانید فورا استفاده کنید ( در گلدانهای موجود در منزلتان، در باغچه‌تان ) یا می‌توانید آنها را در کیسه‌های پلاستیکی ذخیره کنید و در زمان مناسب مورد استفاده قرار دهید یا به اعضای خوشه زمین سالم عرضه کنید.

در صورت تداوم تغذیه، کارشناسان با مراجعه به منازل نحوة جمع‌آوری کود تولید شده و جمعیت مازاد کرم را از راکتور خارج می‌نمایند. این عمل باعث حرکت رشد سریعتر سایر کرمها و تغذیه راحت‌تر می‌گردد.

ورمی‌کمپوست تولید شده می‌تواند بدون افزودن سایر مواد و محرکه به گلهای زینتی و یا درختان مثمر و غیرمثمر اضافه شده و مصرف‌کنندگان می‌توانند شاهد عکس‌العمل گیاهان خود ظرف مدت 15 روز باشند. البته تاثیر ورمی‌کمپوست در درختان مثمر ممکن است طی یک‌دوره محصول و یا یک سال طول بکشد.

میزان مصرف ورمی‌کمپوست

بر اساس آخرین اطّلاعات بدست آمده بهترین میزان مصرف ورمی‌کمپوست در گیاهان زینتی و آپارتمانی 20 تا 30 درصد حجم گلدان بوده و برای استفاده در باغچه 2 تا 3 کیلوگرم در مترمربع پیشنهاد می‌گردد. در صورت استفاده بیش از حد تعیین شده هیچگونه نگرانی وجود ندارد و به گیاهان خسارت وارد نمی‌کند. از مزایای این محصول دارا بودن عناصر میکرو و ماکرو به اندازة مجاز بوده بطور مثال میزان آهن موجود ورمی‌کمپوست در حد استاندارد می‌باشد.

جدول رفع مشکلات در تولید ورمی‌کمپوست

مشکل

علت احتمالی

راه حل

کرمها می‌میرند

1.خیسی زیاد بستر

1. با بستر خشک مخلوط کنید.

2. خشکی زیاد بستر

2. در محفظه را بردارید.

3. دمای خیلی زیاد

3. بستر را بطور کامل مرطوب کنید.

4. هوای ناکافی

4. محفظه را به جایی ببرید که دمای هوا بین 55 و 77 درجه فارنهایت یا 27 تا 39 درجه سانتی‌گراد باشد بستر را هوا داده و در آن سوراخ ایجاد کنید.

5. غذای ناکافی

5. از بستر و خرده‌های غذای بیشتری استفاده نمایید.

کرمها اقدام به فرار می‌کنند

1. نامناسب بودن شرایط محفظه

1. به راه‌حلهای فوق مراجعه نمایید. درب محفظه را بردارید. در اینصورت کرمها دو باره برگشته و در بستر دالان حفر می‌کنند.

محفظه بوی بد می‌دهد

1. غذای بیش از حد

1. به مدت یک تا دو هفته به کرمها غذا ندهید.

2. وجود مواد غیر‌قابل تبدیل به کمپوست

2. این مواد را برداشته و غذای کرمها را بطور کامل در بستر مدفون کنید.

3. خیسی زیاد بستر

3. درب محفظه را برداشته و با بستر خشک مخلوط کنید.

4. عدم وجود هوای کافی

4. بستر را باد داده و سوراخهای تهویه (زهکشی) بیشتری ایجاد کنید. چنانچه راکتور شما دارای سوراخهایی جهت تهویه هوا است انها را بررسی کنید که بسته نشده باشند.

کرمهای می‌میرند

غذای بدون پوشش

مواد بیشتری به بستر بیفزائید.

غذا را در بستر مدفون کنید.

مگسها به سوی محفظه جذب می‌شوند.

1. بدون پوشش بودن غذا

1. غذا را بطور کامل در بستر مدفون کنید. در صورت لزوم می‌توانید از یک ورق کارتن و یا پلاستیک برای پوشاندن سطح زباله استفاده کنید.

2. غذای فاسد

2. از قرار دادن غذای فاسد در محفظه خودداری نمائید.

3. استفاده از غذای بیش از حد بویژه مرکبات

3. از تغذیه بیش از اندازه کرمها پرهیز کنید.

بستر کرمهای محفظه کپک می‌زنند.

اسیدی بودن بستر به میزان زیاد

استفاده از مرکبات را کاهش دهید.

بستر کرمها خشک می‌شود.

تهویه بیش از اندازه

بستر را مرطوب نموده و درب محفظه را نیز بسته نگهدارید.

در ته محفظه آب جمع می‌شود.

تهویه ضعیف

به مدت چند روز درب محفظه را برداشته و بستر خشک به آن بیفزایید.

استفاده از خرده غذاهای بسیار خیس برای کرمها

استفاده از این غذاها را کاهش دهید.

 

سخن آخر:

خارج کردن کرمها از خانه طبیعی­شان و انتقال آنها به محیط مصنوعی در بردارنده مسئولیتی سنگین برای انسانهاست. آنها موجودات زنده هستند که نیازهای خاص خود را دارند. بنابراین مهیا کردن محیطی مناسب و سالم برای درست عمل کردن آنها بسیار مهم است. اگر ترکیبات ورودی به راکتورها مناسب و مراقبت صحیح از کرمها انجام شود، ورمی‌کمپوست کاملی خواهید داشت. در به خدمت گرفتن کرمها برای تهیه ورمی‌کمپوست خود دقیق و موفق باشید.

 

طرح تبدیل پسماند به پروتئین و کود در مبدا با کرم، در مسابقه 10×100 ایده برتر نجات دهنده و موثر دنیا در وب‌گاه گوگل در سال گذشته شرکت و از 163000 ایده ارائه شده در جهان موفق به ورود در مرحله 100 ایده برتر دنیا شده است و باید مردم دنیا از طریق ورود به وب‌گاه گوگل تا مورخ 13/7/1388 در انتخاب ده ایده برتر نجات دهنده و موثر دنیا از 100 ایده مذکور شرکت می‌نمودند و بدلیل تحریم جمهوری اسلامی ایران امکان حضور هموطنان در این رقابت بطور عادلانه فراهم نشد. در همین راستا در کشور خودمان پس از موفقیت در دومین جشنواره پژوهش و نوآوری ایده تبدیل زباله به کود آلی در مبدا با کرم، از طریق مردم و داوران به عنوان داغترین و محبوترین ایده شناخته شد و از دست مبارک حضرت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی ریاست محترم مجلس خبرگان رهبری و رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و جناب آقای دکتر چمران رییس محترم شورای اسلامی شهر تهران و شورای اسلامی استان‌ها و جناب آقای دکتر قالیباف شهردار محترم تهران تندیس، لوح و جوایز ایده برتر را کسب کرد و در جشنواره کارآفرینان برتر استان‌های خراسان رضوی و تهران به عنوان کارآفرین برتر شناخته شد و از استاندارهای محترم هر دو استان و جناب اقای دکتر جهرمی وزیر محترم کار و امور اجتماعی وقت تندیس، لوح و جوایز کارآفرین برتر را کسب کرد و با حضور در نمایشگاه نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری به عنوان مبتکر منفرد مورد استقبال پرشکوه مسئولین و مردم قرار گرفت. از سازمان محیط‌زیست به عنوان مقاله اجرایی و علمی برتر تندیس و لوح دریافت شد، هم اکنون نیز پا را از مرزهای داخلی فراتر نهاده و به فکر جهانی پاک می‌باشد و بدین منظور در نخستین جشنواره بین‌المللی غذا با کسب عنوان برتر توانست لوح تقدیر نماینده برنامه ‌جهانی غذای سازمان ملل متحد (1) را نیز بدست آورد.

برگرفته از مجله علمی کائسنا

http://www.ksna.ir/articles/basicscience/agriculture/2652-1389-01-13-09-07-56.html

 

سیستم های تولید مداوم و پیوسته و بدون قطعی ورمی کمپوست معروف به سامانه های جریان پیوسته یا راکتورهای ورمی کمپوست


1. سامانه‌های با جریان پیوسته(راکتورها)

2. سامانه‌های با جریان پیوسته(راکتورها): فعالیت کرمهای خاکی به طور معمول در 10 تا 15 سانتی‌متری سطح فوقانی بستر دارای مواد غذایی کرمها صورت می‌گیرد. راکتورهای جریان پیوسته در بین سامانه های تولید کمپوست کرمی  بیشترین  فنّاوری را دارند. ادواردز مدعی است فراوری مواد زاید به ضخامت 900 میلی‌متر در مدت کمتر از 30 روز معادل با نرخ بارگذاری 30 میلی‌متر در روز طی دو تا سه سال هزینه سرمایه‌گذاری را بازگشت می‌دهد.

3.   راکتور OSCR : در آمریکا به صورت گسترده بهره برداری می‌شود.

4. راکتور WORM WIGWAM: کوچکترین راکتور جریان پی,سته توسط شرکت E.P.M در کوتیج گروو ایالت اورگون آمریکا در مدارس، دانشگاه‌ها، ساختمانهای اداری، مراکز نظامی، موسسات تادیبی و بیمارستانهای سراسر شمال آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سامانه از یک محفظه از جنس پلاستیک بازیافتی به ارتفاع 90 سانتی‌متر و یک درپوش درست شده است. درون محفظه، یک شبکه سیمی از جنس فولاد گالوانیزه به صورت افقی در ارتفاع 40 سانتی‌متری بالاتر از کف محفظه قرار دارد. یک دسته محور که به صورت دستی به حرکت در می‌آید به یک میله درون راکتور متصل بوده و درست بالای شبکه سیمی به تراشیدن کود و ریزش آن به درون شبکه سیمی زیرین راکتور و ذخیره آن می شود. این سامانه از 16 تا 18 کیلوگرم معادل 35 تا 40 هزار عدد کرم استفاده می‌کند و بسته به نوع مواد قادر به فراوری سالیانه 1600 کیلوگرم مواد زاید آلی است.

5. سامانه‌های گوه‌ای تولید کمپوست کرمی: این سامانه همان سامانه اصلاح شده ویندرو است که برداشت کمپوست تولید شده را بسیار ساده‌تر می‌کند و نیازی به جداسازی مکانیکی یا دستی کرم‌ها نیست. از روش خوراک دهی افقی استفاده شده است و مواد غذایی تازه  با یک زاویه 45 درجه نسبت به افق در طرفین بستر به صورت لایه‌ای یکنواخت و منظم ریخته می‌شود.

6. سامانه‌های سینی و طبقه‌ای: سامانه مذکور شامل ظرفهای مختلف به شکل سینی هر سینی به عمق 15 سانتی متر و سه عدد سینی که بر روی هم قرار داده می‌شود.

7. سامانه‌های فنّاوری محیطی پرورش کرم: یک روش اکو سامانه‌ای یکپارچه برای تصفیه مواد زاید آلی است.

8. عوامل کلیدی موثر بر تولید کمپوست کرمی: شامل مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید، شرایط محیطی، نوع مواد غذایی، نرخ بارگذاری، ظرفیت حمل و ظرفیت فراوری و برخی عوامل دیگر همچون عمق بستر، ورودی‌ها و خروجی‌های سامانه، تثبیت مدفوع کرمها و قابلیت انتقال اطلاعات به دست آمده از یک مقیاس تولید به مقایاس دیگر

9. مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید: مدیریت و نگهداری سامانه‌های تولید از اهمیت حیاتی برخوردار است و عدم توانایی و ناکارآمدی سامانه‌ها اغلب در اثر سوء مدیریت و نگهداری نامناسب آنهاست. حلاجی کردن بستر، فرایندی است که در آن مواد متشکله بستر بدون زیر و رو و یا مدفون شدن مواد غذایی، از یکدیگر باز شده و هوادهی می‌شوند. این روش با وجود آنکه به هوادهی بستر و حداکثر مقدار نفوذ اکسیژن در آن کمک می‌کند، به ندرت در مدیریت واحدهای تولید مد نظر قرار می‌گیرد. حداکثر عمق نباید بیشتر از 45 سانتی‌متر باشد. آماده سازی مواد غذایی همچون مخلوط کردن و یا پیش‌فراوری و پیش تصفیه مواد غذایی تاثیر نامطلوب دارد. آموزش نیز یکی از عوامل دیگر است. آموزش نیز یکی از عوامل بسیار مهم در مدیریت و نگهداری سامانه‌های میدانی است و منابع آموزشی در این رشته بسیار اندک است.

اطلاعاتی در مورد کرم زباله خوار


در ادامه مطلب اطلاعاتی در مورد ورمی کمپوست و کرم زباله خوار آمده است
ادامه مطلب ...

تولید محصول ورمی کمپوست به روش صنعتی مقرون به صرفه تر است

   
راه اندازی واحد های صنعتی تولید ورمی کمپوست

توصیه به کسانی که قصد سرمایه گذاری در این صنعت را دارند شرکت کشت و صنعت نوین ورمی پیشنهاد می کند، سرمایه گذاری که قصد سرمایه گذاری در بخش تولید ورمی کمپوست را دارند با توجه به مزایا یی که تولید صنعتی این محصول دارد و با توجه به اینکه در تولید صنعتی هزینه ها پایین وسود تولید بیشتراست توصیه می شود این محصول را به روش صنعتی تولید کنند.

تولید ورمی کمپوست به روش سنتی

در حال حاضر تولید ورمی کمپوست در ایران به روش سنتی می با شد که به صورت پشته ای و سبدی است که مشکلات آن به شرح زیر می باشد:

1-در روش سنتی نیاز به زمین به ازای هر 10تن کود  100متر فضا نیازاست ودر شرایط آب و هوای نامطلوب نیاز به فضای سرپوشیده است که باعث افزایش هزینه ها می شود.

2-میزان آب مصرفی بالا بوده روزانه چند هزار لیتر

3-برداشت محصول پس از طی زمان تولید سه الی چهار ماه می باشد و محصول در آخر به صورت کلی بدست می آید.

4-تولید کرم در روش سنتی در شرایط مطلوب بین سه الی چهار برابر می باشد.

5-برای جدا کردن کرم از ورمی نیاز به الک صنعتی می باشد که باعث افزایش هزینه می شود.

6-درروش سنتی نیاز به مراقبت دائمی می باشد که نیاز به یک کارگر دارد .

7- احتمال حمله ی پرندگان و جوندگان در این روش بسیار بالا بوده

 

 هزینه های روش سنتی برای 10تن

کرایه زمین       ماهیانه 500.000تومان     سه ماه           1.500.000تومان

هزینه آب          ماهیانه 50.000تومان       سه ماه          150.000تومان    

هزینه کارگر      ماهیانه 300.000تومان      سه ماه          900.000تومان

هزینه کود         متری 30.000تومان          14متر             420.000تومان

هزینه کرم          کیلوای11.000تومان        100کیلو          1.100.000تومان

کل هزینه4.070.000تومان

 
بازدهی کاردر روش سنتی

کرم     سه برابر        کیلوی 8.000تومان       300کیلو         2.400.000تومان

ورمی کمپوست         تنی300.000تومان        8تن             2.400.000تومان

کل سود 4.800.000تومان



تولید ورمی کمپوست به روش صنعتی


مزایا ی تولید صنعتی ورمی کمپوست:

1-نیازی به زمین زیادی ندارد فقط یک در چهار متر

2-نیاز به آب زیادی ندارد فقط روزانه چند لیتر

3-کرم از هجوم پرندگان و جوندگان در امان است

4-برداشت محصول به صورت روزانه است(روزانه 400کیلو)

5-نیازی به الک صنعتی ندارد چون کرم ها همیشه در دسترس هستند.

6-تولید کرم حداقل ده برابرافزایش پیدا می کند.

7-تولید محصول سوم به نام چای ورمی کمپوست به صورت اتوماتیک

8-دمای محیط دستگاه در تمام نقاط یکسان هست

9-نیاز به مراقبت دائمی ندارد(روزانه یک بار برای غذا دادن و آب دادن)

 
iهزینه های  روش صنعتی برای 10تن

هزینه دستگاه                                                       2.400.000تومان

هزینه کود     متری 30.000تومان       14متر            420.000تومان

هزینه کرم     کیلوای10.000تومان     100کیلو          1.000.000تومان

هزینه کلی  3.820.000تومان

 

بازدهی کلی در روش صنعتی

کرم     ده برابر        کیلوی 6.000تومان       1000کیلو         6.000.000تومان

ورمی کمپوست      تنی300.000تومان        8تن                2.400.000تومان

چای ورمی کمپوست                                                        500.000تومان                   

سود کلی 8.900.000تومان


 نتیجه کلی

در روش صنعتی به دلیل پایین آمدن هزینه ها و بالا رفتن میزان کیفیت

محصول تولید به صرفه بوده و نیازی به بازار آخر ندارد چون شما روزانه

 برداشت دارید،اما در روش سنتی اینگونه نیست شما محصول را در آخر

کار می توانید برداشت کنید.

در روش صنعتی تولید کرم بالا بوده و در نهایت قیمت کرم پایین می آید

ومیزان فروش شما زیاد می شود.

 

تاثیر ورمی کمپوست برروی چمن

1-    راهی مناسب و ایده آل برای کاهش هزینه ها

2-  فاقد هرگونه عوارض جانبی برای انسان و یا حیوانات و جانوران

3-  باعث ضخیم تر شدن و سبز تر شدن چمن می شود

4-   فاقد مواد شیمیایی که باعث سوزاندن زمین و آسیب رساندن به محیط زیست می شود

5-  کودهای ارگانیک در مدت زمان طولانی تری تجزیه می شوند به همین دلیل مدت بیشتری در خاک باقی می مانند.

6-  باعث افزایش در رشد گیاه بوسیله مواد مغذی مفید مورد نیاز

تاثیر ورمی کمپوست بر رشد گیاه فلفل

افزایش در جوانه زنی و گل دهی گیاه

D     افزایش در رشد ارتفاع محصول

D     بهبود در ساختار فیزیکی محصول

D     افزایش جمعیت میکروارگانیسم های مفید

D     افزایش پتانسیل های سودمند رشد گیاه

D     افزایش در بازدهی محصول

تاثیر ورمی کمپوست برروی گوجه فرنگی و خیار

100% رشد در بذر گوجه فرنگی وافزایش در رشد میکروارگانیسم های مفید

افزایش درغلظت کلروفیل     ( ماده سبز گیاهی)

افزایش در :  رویش شاخه – جوانه زنی – جوانه زنی برگها – بازدهی محصول – زیبایی ظاهر و طعم و مزه

تغییرات در بازدهی محصول

تغییرات در بازدهی محصول

بازدهی کلی محصول

( به کیلوگرم)

تعداد نوک شکوفه های گیاهان پوسیده

تعداد برگهای کاشت

میزان مصرف ورمی کمپوست در هر هکتار         ( تن)

92/1

75/3

66/77

0

52/2

50/1

00/87

5

83/2

75/0

00/92

10

26/3

50/0

00/94

15

 

 

تاثیر کاربرد ورمی کمپوست بر غلظت عناصر مغذی در رویش شاخه ها

Mn((ppm

منگنز

‍Cu((ppm

مس

Zn((ppm

روی

Fe((ppm

آهن

K

پتاس(%)

میزان مصرف ورمی کمپوست در هر هکتار( تن)

87.25

14.86

66.66

131.50

1.9133

0

100.95

17.96

71.63

146.36

2.3000

5

105.08

20.55

78.66

163.00

2.8668

10

106.25

22.55

 

90.33

174.00

3.3164

15

 



تاثیر ورمی کمپوست برروی محصول برنج

 افزایش در میزان مواد مغذی در گیاه

    افزایش در میزان کیفیت محصول برنج

Π    6/5 % افزایش در غلظت پروتئین جوانه زنی

Π    8/7% افزایش در غلظت نشاسته جوانه زنی

Π    9/7% افزایش در رشد بازدهی محصول برنج

    افزایش در خواص بیولوژیکی خاک و پارامترهای رشدی محصول

تاثیر ورمی کمپوست برروی گل همیشه بهار
 

کود ورمی کمپوست در دانشگاه می سی سی پی سال 1997 به عنوان واسطه ای مهم در رشد گلها و سایر محصولات زراعی محسوب و برای نمونه بر روی گل همیشه بهار مورد آزمایشات مختلف قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که کود ورمی در مقایسه با کودهای دیگر مانند خاک و پیت و کودهای شیمیایی، شاخصه رشد گیاهان و گلها را به صورت چشمگیری افزایش داده است و همچنین باعث افزایش ضخامت ساقه ، بالا بردن رشد ریشه، افزایش وزن خشک محصول و بالا بردن میزان گل دهی در تعداد گلهای کاشته شده می شود. تحقیقات نشان داده است که مخلوط کود ورمی کمپوست با کود گیاهی خاک و پیت در مقایسه با استفاده کود ورمی به تنهایی عملکرد بهتری در پارامترهای رشد  در گیاهان داشته است. Mississippi state University))

غذاهای ارگانیک

غذاهای ارگانیک

غـذاهـای ارگـانـیک به غذاهایی اطلاق می‌گـردد کـه بـدون اســتفاده از آفـت کش‌ها و علف کش‌هـای مصـنـوعــی و ارگانیسم‌های اصلاح شده ژنتیک تولید شده باشند.

معیار سبزیجات، میوه‌ها و حبوبات ارگانیک:

1.   خـاک ایمن: حداقل از 3 سال قبل از برداشت محصول، زمـین زراعــی نباید با آب فاضلاب آبیاری شده باشد. خاک نیز باید عاری از املاح سرب و کلراید پتاسیم باشد.

2.   عدم اصلاح سازی: هیچگونه مواد افزودنی (مثل شیرین کننده‌ها و رنگ دهنده‌های مصنوعی)، پرتو دهی با پرتوهای یونیزه کننده و اصلاح ژنتیک نباید در روند تولید محصول بکار رفته باشد.

3.   ذخیره سازی و انبار مجزا: محصولات ارگانیک باید از محصولات غیر ارگانیک تفکیک شده و بطور جداگانه نگه‌داری شوند.

4.   عدم استفاده از مواد شیمیایی مصنوعی: عدم استفاده از ترکیبات شیمیایی مصنوعی نظیر کودهای شیمیایی، آفت کشها، حشره کشها و علف کشها. (از 3 سال قبل از برداشت محصول)

معیار گوشت، شیر، تخم مرغ و دیگر فرآورده­های حیوانی ارگانیک:

1.      حیوانات می­باید حداکثر از روز دوم تولد به روش ارگانیک پرورش یافته باشند.

2.      خوراک ارگانیک: تغذیه دام و طیور باید 100 درصد از خوراک ارگانیک بوده باشد.

3.      هیچگونه آنتی بیوتیک و هورمون نباید استفاده شود.

4.   حیوانات چرنده باید از مرتع مناسب برخوردار باشند. هر حیوان باید از سرپناه، آب سالم، رژیم غذایی متعادل، هوای تازه، نور مستقیم آفتاب و فضای کافی برای حرکت برخوردار باشد.

5.   ذخیره سازی و انبار مجزا: فرآورده­های ارگانیک باید از محصولات غیر ارگانیک تفکیک شده و جداگانه نگه­داری شوند.

نکته: در کشاورزی سنتی از کودهای مصنوعی و در کشاورزی ارگانیک از کودهای طبیعی مانند کمپوست استفاده می­گردد.

نکته: در کشاورزی سنتی از آفت کشهای مصنوعی و در کشاورزی ارگانیک از حشرات و پرندگان نافع، محدود کردن جفتگیری آفات، کندن علفهای هرز و در صورت نیاز از حشره کشهای مجاز کشاورزی ارگانیک نظیر اسید بوریک برای کنترل و ریشه کن کردن آفات استفاده می­شود.


مضرات کشاورزی و محصولات تهیه شده به روش سنتی:

1.   در کشاورزی سنتی و متعارف، بیش از 300 ترکیب شیمیایی خطرناک و مصنوعی نظیر آفت کشها، علف کشها و کودهای شیمایی به منظور کنترل آفات، حشرات و حاصلخیزسازی خاک استفاده می­گردد که بقایای این مواد پس از ورود به بدن می­تواند موجب مشکلات عدیده‌ای گردد منجمله: بروز نقصهای مادرزادی، تولد نوزاد با وزن کم، اختلال در سیکل ماهانه زنان، سقط جنین، بلوغ زودرس و یا دیر رس، یائسگی پیش‌رس، تغییر در رفتار جنسی، کاهش تعداد اسپرم مردان، کاهش باروری و یا ناباروری، تغییر در سرعت متابولیسم، اختلال در سامانه غدد داخلی، ضعف عضلانی، کاهش حافظه، آسیب به سامانه مغز، کاهش کارایی سامانه ایمنی بدن و سرطان‌زایی.

یافته‌ها حاکی از آنست که 60 درصد سموم دفع آفات، 90 درصد قارچ کشها و 30 درصد حشره کشها سرطان‌زا می‌باشند.

2.      استفاده از کودهای شیمایی و آفت کشها سبب آلودگی آب، خاک و هوا می­گردند.

3.   استفاده بی­رویه از کودهای شیمیایی و آفت کشها موجب می­شود تا آفتها نسبت به سموم مقاوم گردیده و آفتهای جدیدی نیز ظاهر گردند.

4.   پرتو دهی محصولات یعنی آنکه محصولات را در معرض میزان کنترل شده پرتوهای یونیزه کننده قرار می‌دهند تا اینکه باکتریهایی نظیر E.COLI و سالمونلا نابود گردیده و در واقع محصول را به این طریق ضد عفونی می­کنند. کنترل حشرات و انگل‌ها، افزایش ماندگاری و جلوگیری از جوانه زدن از دیگر علل پرتودهی محصولات غذایی می­باشد. اما این پرتودهی موجب:

1)     از دست رفتن میزان اندکی از مواد مغذی محصولات می­شود.

2)   هنگامی که مواد غذایی پرتودهی می­شوند مواد شیمیایی سرطان­زایی بنام CYCLOBUTANONES تشکیل می‌گردد.

5.   مهندسی ژنتیک و یا اصلاح ژنتیک محصولات به جداسازی، دستکاری و انتقال ژن‌ها اطلاق می‌گردد. در این روش ژن‌های با خاصیت مطلوب از یک گونه جدا گردیده و به گونه هدف انتقال داده می‌شود. بهبود کیفیت، افزایش تولید، ایجاد یک صفت مطلوب و مقاوم ساختن محصولات در برابر آفتها و تنش‌های محیطی از کاربردهای مهندسی ژنتیک می­باشد. مضرات محصولات اصلاح شده ژنتیکی شامل بروز نقصهای مادرزادی، کاهش طول عمر، افزایش حساسیت­زایی مواد غذایی (بعلت تغییر در زنجیره پروتئینها)، فقر مواد مغذی، مقاومت آنتی بیوتیکی (احتمال دارد ژنهای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک‌ها به باکتری‌های بیماریزا در بدن منتقل گردد و یک بیماری جدید و مقاوم در برابر آنتی بیوتیک‌ها ایجاد شود).

6.   استفاده هورمونها در دام و طیور رشد آنها را تسریع کرده و فربه شدن آنها را سرعت می­بخشد. اما از ارزش غذایی آنها می‌کاهد. آنتی بیوتیک‌ها هم که برای جلوگیری از بیمار شدن دام و طیور مورد استفاده قرار می­گیرند، می­تواند در انسان مقاومت آنتی بیوتیکی ایجاد کند.

نکته: از میان مواد غذایی که به روش سنتی عرضه می­گردند سیب، هلو، گلابی، سیب زمینی، زردآلو، اسفناج، توت فرنگی، شلیل،انگور، کرفس، تمشک و گیلاس بیشترین  و کیوی، انبه، پیاز، موز، بروکلی، گل کلم،آناناس، ذرت، نخود فرنگی، آوکادو، هندوانه، آلو و بادنجان کمترین آلودگی را به باقیمانده آفت کشها دارند.


فواید زراعت ارگانیک:

1.      در کشاورزی ارگانیک آب توسط مواد شیمیایی آلاینده مانند کودهای مصنوعی، آلوده نمی‌گردد.

2.   در کشاورزی ارگانیک تعادل اکوسامانه و حاصلخیزی خاک حفظ می­گردد. فرسایش خاک نیز تا 50 درصد کاهش می­یابد.

3.   تنوع زیستی در زمینهای زراعی ارگانیک 57 درصد بیشتر است. (به علت عدم استفاده از سموم آفت کش و علف کش)

4.      کشاورزان در معرض سموم و آلاینده‌های کمتری قرار می­گیرند.

فواید مصرف مواد غذایی ارگانیک:

1.   ارزش غذایی بالاتری دارند. میزان ویتامینC، کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر در مواد غذایی ارگانیک بیشتر است.

2.   مواد غذایی ارگانیک حاوی آنتی‌اکسیدان بیشتری می‌باشند. در مواد غذایی ارگانیک آنتی‌اکسیدان PHENOLIC بیشتر یافت می­گردد (50 درصد بیشتر از محصولات غیر ارگانیک). چرا که آفت کشهای مصنوعی تولید این مواد را در گیاهان کاهش داده اما کودهای حیوانی و آلی بکار رفته در کشاورزی ارگانیک تولیدآنها را افزایش می­دهد.

3.   کمتر سمی هستند. محصولات ارگانیک سالم تر بوده و به بقایای آفت کشهای آلی کمتر آلوده می­باشند. همچنین این محصولات فاقد افزودنی‌های غذایی بوده و طبعا سالمتر می­باشند.

4.   خوشمزه و خوش طعم­تر هستند. یکی از دلایل آن این است که محصولات ارگانیک پس از برداشت در مدت زمان کمتری بدست مصرف کننده رسیده و تازه‌تر می­باشند. و همچنین در محصولات تهیه شده به روش سنتی، با فرآوری‌ها و دستکاری‌هایی که بروی آنها صورت می­گیرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاری، افزایش تولید و مقاوم کردن آنها در برابر صدمات  ناشی از حمل و انبار داری توجه می­شود و نه کیفیت و ارزش تغذیه‌ای آن.

5.   تولید کنندگان محصولات ارگانیک از استانداردها و دستورالعمل‌های بسیار سخت گیرانه‌ای تبعیت می­کنند که احتمال آلوده شدن اینگونه محصولات به هر گونه مواد شیمایی و سمی منتفی می­باشد.

معایب محصولات ارگانیک:

1.      گرانقیمت هستند.

2.      تولید و عرضه آنها بسیار محدود است.


یک طرح کلی از مزایای ورمی کمپوست

● تبدیل مواد غذایی به شکل پایدارتر: احتمال آبشویی کمتر – در دسترس بودن بیشتر برای گیاه

● اضافه شدن هیومیک اسید به خاک: مواد مغذی را 5 – 3 برابر بیشتر نگه می‌دارد – نگهداشتن مواد معدنی در ناحیه اطراف ریشه              

● نیتروژن در دسترس بیشتری ایجاد می‌کند.

● افزایش ارگانیسمهای سودمند خاک: باکتری می‌تواند میزان نیتروژن را افزایش دهد و بیماری‌های گیاهی را متوقف نماید  قارچ آفات را از بین می‌برد و به صعود مواد مغذی کمک می‌کند و قادر است کیفیت و عملکرد محصول را افزایش دهد.

● افزایش نگهداری آب: نیاز به آبیاری را کاهش می‌دهد.

● بهبود تهویه خاک: به نفوذ ریشه کمک می‌کند.

● کاهش آلودگی آب‌های سطحی و زیرزمینی

● اساسا خطر باکتری کولی فرم را کاهش می‌دهد.

● کاهش بارگیری بیش از حد نیترات در خاک

● کاهش حجم رطوبت: در نتیجه٬ پخش آن نسبت به کود آسانتر و کم هزینه‌تر خواهد بود.

● برای اصلاح خاک به عنوان مالچ و یا به عنوان جایگزینی برای پیت استفاده می‌شود.

● بوی کود نپوسیده را کاهش می‌دهد.

● بذر علف‌های هرز و نیز پاتوژن‌ها را از بین می‌برد.

● کاهش تکیه بر کود‌های شیمیایی



اهمیت بستر سازی در ورمی کمپوست

اهمیت کف‌سازی در مکان‌های سرپوشیده

یکی از مهم‌ترین بخش‌های پرورش تولیدات کشاورزی، که در مکان‌های سرپوشیده و حتی روباز حائز اهمیت است، بستر و محل استقرار موضوع مورد پرورش است. از این رو به دلیل سطح بالاتر راندمان در مکان‌های سرپوشیده، نسبت به محیط‌های روباز، مبحث کف‌سازی از اهمیت بیشتری برخوردار است. اولین نکته‌ای که باید در این ارتباط بدانیم درک صحیح از هدف و اهمیت این موضوع است و اینکه دلایل ما از کف سازی در پرورش ورمی کمپوست چیست؟

در این ارتباط، می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود؛

1)ایجاد مکانی با شیب ملایم و زهکشی مناسب جهت استقرار تل‌های پرورش

2)ایجاد تهویه مناسب در کف بستر کشت و بالا بردن راندمان کاری

3)ایجاد نوعی عایق حرارتی و برودتی بین زمین و بستر کشت

4)جلوگیری از فرار کرم‌ها

اهمیت شیب و زهکشی در بسترسازی

حال به طور اختصار و اجمالی به بررسی این عوامل می پردازیم،یکی از مهم‌ترین نکاتی که در بسترسازی حائز اهمیت است شیب و زهکشی مناسب کف می‌باشد. بهترین شیب برای کار مورد نظر ما 10درجه است و زهکشی کف باید طوری طراحی و اجرا شود که رطوبت اضافی به راحتی از کف خارج و تهویه مناسب از زیر بستر صورت گیرد. در ضمن، جنس آن شبیه به خاک باشد و طوری نباشد که کرم‌ها بتوانند از آن فرار کنند. جنسی شبیه به خاک این امکان را بوجود می‌آورد که کرم‌ها بتوانند به راحتی به آن نزدیک و در محدوده آن ازدیاد یابند.

بهترین گزینه، استفاده از سفال است. اما سفال با تمام محاسن و دارا بودن تمام شاخصه‌های مناسب، دارای دو ایراد نیز هست:

الف ـ گران است و برای تولیدکنندگان مقرون به صرفه نیست

ب ـ شکننده و ظریف است.

از این رو، پیشنهاد ما به جای سفال استفاده از آجر با بندکشی یک سانتی متری سیمانی است که استفاده از آن مقرون به صرفه‌تر است، اما باید توجه داشت که بندکشی به درستی انجام گیرد تا راه فرار کرم‌ها به خوبی بسته شود. آجر دارای خاصیت جذب آب اضافی و جنس آن، نزدیک به جنس خاک است که کرم‌ها به راحتی به آن نزدیک و در حوالی آن ازدیاد می‌یابند.

در مواقعی شرایط به گونه‌ای رقم می خورد که از حالت ایده‌آل و مطلوب فاصله می‌گیریم از جمله این موارد، ناآگاهی از اهمیت کف‌سازی در مقوله تولید است. نکته بعدی، مواقعی است که به جای اتخاذ تصمیمات درست، به بهانه صرفه‌جویی اقتصادی، از روش‌های منسوخ شده و نادرست استفاده می‌شود که اغلب در مواقعی این مشکل بوجود می‌آید که مکان تولید استیجاری بوده و تولید کننده یا نمی‌خواهد هزینه کند یا مالک، مخالف تغییر حالت ملک است. در این شرایط می‌توان از روش‌های کم هزینه و علمی استفاده کرد که علاوه بر کاهش هزینه‌ها منجر به بالابردن راندمان کاری نیز می‌شود.

استفاده از مش در کف‌سازی

استفاده از توری‌هایی که اصطلاحا" مش نام دارد. مش علاوه بر اقتصادی بودن، تهویه مناسب، جلوگیری از فرار کرم‌ها، گزینه مناسبی به نظر می‌رسد و به هنگام تولید در فضای باز، بهترین نوع کف سازی محسوب می‌شود.

سیمان

سیمان هم از جمله مواردیست که در کف‌سازی استفاده می‌شود، اما دارای دو عیب است؛ یکی عدم جذب آب است این امر در مواردی که شیاربندی دچار مشکل می‌شود باعث غرق آبی و تلفات کرم‌ها می‌شود و باید بسیار مواظب این قضیه بود و دیگری، رسانا بودن بیشتر سیمان نسبت به آجر است چرا که در تابستان باعث انتقال گرمای زمین به تل‌های تولید می‌شود که تبخیر آب را تشدید می‌کند و باعث بالا بردن هزینه‌های تولید از حیث مصرف بیشتر آب می‌شود و در زمستان سرمای زمین را به تل ها منتقل می‌کند که باز هم با افزایش هزینه‌های گرمایشی هزینه‌های تولید را تا حدودی بالا می‌برد.

آسفالت

اما استفاده از آسفالت مناسب نیست چرا که از مواد نفتی بوده باعث فرار کرم‌ها و ضمن ایجاد استرس در آنها،  باعث کاهش شدید راندمان می‌شود. همچنین زدن غلتک و کوبیدن زمین هم از موارد منسوخ شده و نادرست است که بیشتر در تولید فضای باز به چشم می خورد این روش در موارد نامساعد باعث فرار کرم‌ها می‌شود.

مناسب ترین زمان برای راه اندازی فارم تولید ورمی کمپوست

مناسب ترین زمان برای راه اندازی فارم تولید ورمی کمپوست در فصل بهار است در این فصل به دلیل مناسب بودن هوا کرم ها فعایت خود را سریعتر انجام داده و تولید ورمی کمپوست در زمان معمول خود انجام میشود گرچه برای کسانی که قصد راه اندازی فارم ورمی کمپوست در بقیه فصل ها را دارند و توانایی پرداخت

هزینه برای گرم کردن سالن ها و یا حتی قصد راه اندازی در فضای باز را دارند هم میتوان روش هایی را پیش گرفت تا تاثیر شرایط نامساعد محیطی را بر نحوه فعالیت کرم کاهش داد و باز به طور نسبی شرایط را  به شرایط ایده ال نزدیکتر کرد برای مثال ریختن کاه و کلش روی کرت های ریخته شده در فصل زمستان میتواند کرت ها را از سرما و در فصل تابستان از گرمای بیش از حد به طور نسبی حفظ کند و دما را تعدیل بخشد, همچنین در فصل زمستان با انداختن پلاستیک روی کرت ها و بالا آوردن انتهای آنها تنها به اندازه ارتفاع خود کرت (برای هوادهی بهتر) میتواند کرت ها را از سرما حفظ کرد .

مراحل تولید ورمی کمپوست

مراحل تولید ورمی کمپوست بطور خلاصه به شرح زیر است:

1.کف:

برای کف، استفاده از آجر و سیمان بهترین گزینه است دو شاخصه ی اصلی برای کف باید در نظر گرفته شود اول اینکه جنس کف چه چیزی باشد که کرم ها قدرت نفوذ به آن را نداشته باشند و دوم آب در زیر تل ها تجمع نیافته که این امر موجب غرقاب شدن محیط و از بین رفتن کرم ها می گردد.

2.تل‌بندی:

بستری با ابعاد یک متر در یک متر و با ارتفاع 40 سانتیمتر به 30 الی 35 کیلوگرم خوراک و ماده بستری نیاز دارد. این مقدار برای 1000 تا 1500 کرم خاکی کافی است که تکثیر شده و عمل کمپوست‌سازی را از لایه‌های بالایی آغاز کند. چون کرمهای قرمز تمایل دارند که از قسمت‌های سطحی بستر تغذیه نمایند، عمق بستر نباید بیش از 30 تا 40 سانتیمتر باشد. اگر بستر عمق بیشتری داشته باشد مواد آلی فشرده و بصورت غیرهوازی تجزیه شده و تولید بوی نامطبوع و مواد سمی می‌نماید و در نهایت منجر به مرگ کرمها می‌گردد.


3.شیاربندی:

در روش های روباز و سربسته بایستی در راستای طول به یک سمت شیب کشیده شود تا آب به بیرون منتقل و مثلا در یک کانال یا حوضچه جمع آوری گردد. شیارها باید با فاصله های مناسب در نظر گرفته شوند.

تذکر:‌در هنگام آبیاری نباید سرآب پاش را مستقیم به تل ها گرفت که باعث شستشوی برخی عناصر مفید می شود

رطوبت: در خیلی از منابع رطوبت ایده آل را 60 تا 70 درصد در نظر می گیرند و راه و شناخت درست آن به شیوه ی تجربی و کم خرج به شرح زیر می باشد: مقداری از بستر را در دست گرفته و دست خود را مشت کرده و فشار می دهیم، زمانی که فشار می دهیم باید آب از لابه لای انگشتانمان بیرون بیاید و شیوه ی چکیدن آب از دست شما نه به صورت شُرشُر باشد و نه به صورت قطره قطره، یک حالت مابین این دو حالت باشد.

pH: pH مناسب برای تزریق را در حدود 5/7-7 در نظر می گیرند، یعنی ما باید بعد از تل‌بندی چنان آب دادن را انجام دهیم که با استفاده از لجن کشی pH به این حد برسد برای اندازه گیری pH از pHهای ساده ی کاغذی می توان استفاده نمود.

4.تزریق کرم: 

ابتدا در مرکز تل شیاری به عمق 25- 20 سانتی متر با بیلچه پلاستیکی ایجاد کرده آنگاه کرم را با بسته های خود داخل تل میگذاریم.


مقدار استفاده کرم در تل ها

به ازای هر تن کود حیوانی 5 کیلوگرم کرم گونه ی آیزینیا فوتیدا

کمپوست کرمی ، عبارت است از کود آلی ورمی کمپوست بیولوژیکی که در اثر عبور مداوم و آرام مواد آلی درحال پوسیدگی از دستگاه گوارش گونه ایی از کرم های خاکی و دفع این مواد از  بدن  کرم حاصل می گردد . این مواد هنگام عبور ازمعده کرم آغشته به مخاط دستگاه گوارش ، ویتامینها و آنزیمها شده که در نهایت به عنوان یک کود آلی غنی شده و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصر غذایی خاک تولید و مورد مصرف واقع می گردد . بنابراین ورمی کمپوست عبارت خواهد بود از فضولات کرم به همراه درصدی از مواد آلی و غذایی بستر و لاشه کرمها .

هر عدد کرم بالغ قادر است در یکماه 23 گرم ورمی‌کمپوست تولید کند بنابراین مدت زمان لازم برای تولید ورمی‌کمپوست

 در بستر بستگی به میزان کرم موجود در پشته‌ها دارد، نگهداری کرم درون پشته‌ها به دو منظور صورت می‌پذیرد:

الف -افزایش جمعیت

ب   -تولید ورمی‌کمپوست

5.مراقبت:

بعد از تزریق کرم، کار بسیار آسان می‌گردد و دیگر کار خاصی نباید انجام شود و جز آب دادن و تهویه و تامین دما، کاری وجود ندارد.

شرایط محیطی: منظور از دما همان دمای مواد غذایی کرم‌هاست که با درجه حرارت هوای آزاد ارتباط مستقیم ندارد. دمای 18 تا 25 درجه مناسب است.

رطوبت:  90-75 درصد وزن بدن کرم‌های خاکی را آب تشکیل می‌دهد. رطوبت اضافی سبب شرایط بی‌هوازی درون توده می‌شود و رطوبت خیلی کم نیز بی‌آب شدن مواد غذایی کرم‌ها را به دنبال دارد. رطوبت 90 – 80 مناسب است و بهترین رطوبت 85 درصد است.

هوادهی و ساختار توده: کرمها اکسیژن را از راه پوست خود جذب کرده و عمق بستر بیش از 45 سانتی‌متر، سبب متراکم شدن مواد غذایی درون بستر، ایجاد محیط کم اکسیژن و زایل شدن فعالیت کرمها می‌شود. و در حداکثر عمق 45 سانتی‌متری هم باید روش حلاجی بستر به منظور هوادهی آن استفاده شود.

کرمها در PH بین 4 تا 7 زندگی می‌کنند.

6.جداسازی:

مزارع ورمی‌کمپوست پس از سه الی چهار ماه مدفوع کرمی را برداشت می‌نمایند.

برای جمع‌آوری کرمها می‌توان با ایجاد یک ماهیچه از کود دامی نیمه پوسیده در کنار پشته‌ای که دیگر فاقد مواد غذایی لازم برای تغذیه کرمها است سبب مهاجرت کرمها از پشته قدیمی به این ماهیچه گردید و پس از آن اقدام به ایجاد پشته‌های جدید و انتقال جمعیت کرم به این پشته‌ها نمود.