آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

معرفی روش تولید سبدی ورمی کمپوست و محاسن آن

 توضیحات سبدهای تکثیری پرورش کرم

در این روش یک سبد به ابعاد عرض:41.5 ، طول:53.5 ، ارتفاع:15  و  محتوی 12 کیلو گرم کود شسته شده و 250 نخ کرم و غذای کرم وجود دارد.در یک دوره ی 2 ماهه به دلیل گردش هوای 3 طرفه درون سبد و اختصاصی بودن آن سبدها برای پرورش کرم ، تعداد کرم ها به چند برار نخ تبدیل میشود. این سبد ها به علت محدود بودن فضا و تعداد بالای کرم ها بارها و بارها عملیات کمپوست سازی در داخل آن انجام میشود و کمپوست شکل گرفته در آن بسیار با کیفیت است کرم ها به دلیل کمبود جا زودتر کود را تجزیه و دفع میکنند.

از کود آن میتوان در محصولات کشاورزی در مزرعه یا باغ استفاده نمود و از کرم آن هم در لوازم آرایشی و پروتئنی،غذای دام و آبزیان و ... استفاده کرد.

برای پرورش کرم ها باید به شیوه درستی به آنها آب داده شود یعنی بستگی به مکان ،درجه رطوبت و دمای سبدها دارد،درجه رطوبت باید بین 50 تا 70 و دمای آنها 15 تا 25 باشد.

مزیت نگهداری  این سبدها عبارتند از: نگهداری در مکانهایی با مساحت کم و هر 14 روز به غذا نیاز دارند.

مزایای استفاده از سبد برای تبدیل کود حیوانی به ورمی کمپوست بسیار است .در زیر به برخی موارد اشاره شده است

1-  فراینده سریع: تبدیل زباله درمدت 45 – 40 روز انجام می شود ,درصورتیکه در روش متداول به حدود  6 – 4 ماه زمان نیاز است .

2-  آلودگی صفر : ورمی کمپوست در سبد ها تولید شده و هیچ گونه آلودگی برای هوا, آب و خاک بوجود نمی آورد.

3-  عاری از بوی نامطبوع : این فراینده به این علت که از کود دامی شسته شده استفاده می شود هیچ بوی نامطبوعی منتشر نکرده و بنابراین سبد ها می توانند در داخل منازل مسکونی مورد استفاده قرار گیرند و پسماندهای تر خانگی نیز به آن افزود زیرا کرمها این توانایی را در خود دارند که بوی نامطبوع را به خود جذب کنند.

۴-  کود آلی: این فرایند, زباله را به کود آلی غنی تبدیل می کند که می تواند هم در باغها مورد استفاده قرار گیرد وهم با قیمتهای مناسبی به فروش برسد .

۵-  پتانسیل اقتصادی: یک کیلوگرم زباله قابل تجزیه بیولوژیکی می تواند حدود  40 /0 کیلوگرم ورمی کمپوست تولید نماید .

۶- استفاده از مکان هایی با متراژ کم َ به دلیل چیدن سبد ها روی هم

۷- تکثیر سریع کرم به دلیل هوا دهی مناسب   

محاسن تولید ورمی کمپوست به صورت سبدی

فرایند سریع: تبدیل زباله در مدت 45-40 روز انجام می شود در صورتی که در روشهای متداول 6-4 ماه زمان نیاز دارد.
آلودگی صفر: ورمی کمپوست در سبد تولید شده می شود و از آلودگی هوا ,آب و خاک بطور کامل جلوگیری می کند .
عاری از بوی نامطبوع : این فرایند هیچ بوی نامطبوعی منتشر نکرده بنابر این سبد ها می توانند در مجاورت خانه ها مسکونی قرار گیرند.
کود آلی : این فرایند,زباله را به کود آلی غنی تبدیل می کند که می تواند هم در باغها مورد استفاده قرار گیرد و هم با قیمتهای مناسبی به فروش برسد.
پتانسیل اقتصادی : یک کیلو گرم زباله قابل تجزیه بیولوژیکی میتواند حدود ٠/٤ گرم ورمی کمپوست تولید نماید.
در روش سبدی: از سبد پلاستیکی بعنوان محل بستر استفاده می شود و بستر از کود گاوی شسته شده که فاقد بوی نا مطبوع است آماده می شود یکی از ویژگی های این روش این است که می شود در محیطهای کوچک و شهری ازاین روش استفاده کرد . شرکتهای که در این رستا ارائه خدمات می دهند به دو صورت عمده این کار را انجام می دهند بصورت تضمینی یا به صورت تکثیری.

یکی از روشهایی که برای تولید ورمی کمپوست به کار می رود استفاده از جعبه (سبد) برای تولید و پروش کرم  میباشد
روش تولید سبدی برای افرادی که با کمبود فضا مواجه هستند بسیار مناسب است
خبرهای مرتبط با این بخش را با وارد شدن به یک نکته جالب در مورد کرمها شروع میکنم
کرمها به صورت غریزی عادت دارند که کود را از لایه های پایین خورده و فضولات (ورمی کمپوست) را در لایه های بالایی دفع کنند
این خاصیت کرمها به شما اجازه میدهد تا بتوانید تعدادی سبد را پر از کود کنید
آنها را روی هم قرار دهید
و کرمها را از بالا روی طبقات سبد بریزید
کرمها از سبد بالا و از لایه های پایینتر آن شروع به خوردن کود میکنند و برای دفع آن به لایه های بالای هر سبد می آیند
بعد از تمام شدن غذا در سبد بالا کرمها به سبد پایینی میان و به همین ترتیب تمام سبدها از بالا به پایین تبدیل به ورمی کمپوست می شوند
 روش تولید سبدی بهترین استفاده از فضا را در بین روش ها دارد کودی که در این روش تولید می شود مرغوب تر است.خلوص بیشتری دارد و سریع تر به کمپوست تبدیل می شود زیرا کرم داخل سبدها کنترل نشده و تراکم آن بیشتر از روش های دیگر است.

روش سبدی برای افرادی که با کمبود فضا مواجه هستند و محیط های کوچک و شهری مناسب است و حداکثر در 60 روز به کودی با مرغوبیت خوب می رسد،روش کار به این صورت است که سبد پلاستیکی به عنوان سبد استفاده می شود و داخل آن کود گاوی شسته شده که فاقد بوی نامطبوع است قرار داده می شود.

کرم ایزینیا فیتیدا به صورت غریزی عادت دارند که کود را از لایه های پایینی را خورده و فضولات آن که همان کمپوست مورد نظر است در لایه های بالایی دفع کنند.

مزایا روش سبدی:

میزان گردش هوا که در روش سبدی به خوبی انجام می شود. و باعث راندمان می شود.همین گردش بالای هوا باعث افزایش از دست رفتن رطوبت هوا می شود.

در این روش جای کمتری اشغال می شود

مکان نگهداری تمیز و شکیل میشود

اگر نیاز به جذب سرمایه باشد در این روش سهم هر فرد را به راحتی می توان معین کرد

با کمترین سرمایه می توان از این روش استفاده کرد.

اولین گام در این راستا تهیه یک مکان سر پوشیده با کف سیمان یا آسفالت شده (کف سالن شما باید سفت باشد تا کرم ها به داخل خاک نفوذ نکنند ) است ,و روشنایی که شبها چراغ را روشن کنید تا کرم ها از بستر فرار نکنند.

گام دوم تهیه بستر,سبد و کرم برای تولید است.تهیه بستر نقش مهمی در فرایند تولید دارد.این کرم ها زباله خوار هستند و اکثر پسماند های تر گیاهی را می خورند. فقط حواستان باشد بستر تان حالت اسیدی و یا قلیایی نداشته باشد. بستر را می توانید با استفاده ازph سنج  کنترل کنید.اگر ph سنج ندارید بهترین راه این است که ابتدا مقداری کرم را به بستر اضافه کنید اگر کرم ها از بستر بیرون نیامدند و در بستر ماندند مطمئن باشید بستر مناسب است در غیر این صورت باید بستر را کنترل کنید.

در شرکتهای بزرگ برای آنکه حجم کار آنها بالاست از کود گاوی سپراتور استفاده می کنند.کود سپراتور کودی است که با دستگاهی به نام سپراتور شسته می شود ,ولی فقط در حدی که آمونیاک آن از بین برود و ریز مغذی های کود داخل آن باقی بماند.

اگر بخواهید خودتان کود را شستشو دهید بهتر است از کود 4 تا 6 ماه مانده استفاده کنید.و چندین بار آب روی آن بگیرید, تا شیرابه آن کاملا از زیر آن خارج شود و از حالت اسیدی خارج شود.

کود پوسیده ای که بالای یک سال مانده خاصیت غذایی برای کرم ها ندارد.حواستان باشد اگر کودتان حالت کلوخ داشت حتما آن را خرد کنید.کودی که حالت کلوخ دارد کرم نمیتواند به داخل آن نفوذ کند. و توسط کرم خورده نمیشود.

البته از بستر های دیگر مثل پیت نیشکر,باگاس نیشکر,شیرین بیان و خاک جنگل نیز به مقدار کم مخلوط با کود سپراتور میتوانید استفاده کنید.

 همیشه یادتان باشد کود وقتی در یک جا دپو می شود وسط کود حرارت تولید می کند .بستر کرم ها حتما باید سرد باشد.اگر کود حرارت بالایی پیدا کرد ,آن را داخل سالن روی زمین پهن کنید تا کاملا سرد شود .بعد از سرد شدن کود را داخل سبد ها بریزید.(بهتر است کود را تا زیر دسته سبد ها پر کنید)

کود را که ریختید حدودآ 250 تا 300 گرم کرم (250 تا 300 عدد )را با بستر داخل سبد ها بریزد.

حالا سبد ها آماده شده تا به سالن نگهداری برود.این سبد ها حدودا 3 ماه در سالن نگهداری می ماند.در آنجا باید رطوبت و دما را حفط  شود .رطوبت سبد ها باید بین 60 % تا 70% باشد و دما بین 15 تا 25 درجه .

کرم ها در دمای 10 درجه بالاتر یا پایین تر نمی میرند ولی تخم ریزی و حرکت در خاک و غذا خوردنشان کم میشود.

هر 15 تا 20 روز یکبار باید سبد ها را جابه جا کنید.یعنی اینکه سبد بالایی در زیر قرار بگیرد و سبدی که در زیر قرار دارد رو گذاشته شود.این کار برای این است که کرم ها از سبد بالایی به سبد پایین مهاجرت می کنند .شما این کار را انجام می دهید تا کرم ها دوباره در چرخش قرار بگیرند.

شما میتوانید در این مدت 2 بار غذا دهی کنید .بهترین غذا برای کرم ها تفاله های :هویج, سبزی ,کاهو,سیب زمینی,کدو وهر چیزی که حالت اسیدی نداشته باشد .(موادی مثل پیاز ,تره و سیر مناسب نیست)این مواد باعث می شود تخم ریزی کرم ها بیشتر شود ولی در ماه فقط یک دفعه غذا بدهید در غیر این صورت کرم ها دیگر بستر شما را نمی خورند و کود شما تبدیل به ورمی کمپوست نمی شود.

100 گرم ازاین غذا های تر را باید وسط بستر بریزید و دوباره کود بریزید روی آن تا از جمع شدن حشرات جلو گیری شود.

این کرم ها ظرف مدت 2 ماه جمعیت شان 3 برابر می شود ولی هنوز کود گوی شما به ورمی کمپوست تبدیل نشده بهتر است یک ماه دیگر هم زمان دهید تا کاملا به ورمی کمپوست تبدیل شود.

برای انکه بتوانید کود را سرند کنید در یک ماه آخر باید رطوبت را کم کنید. ولی بهتر است کرم را قبل از اینکه کمپوست را سرند کنید جدا کرده .

بهترین راه طعمه گذاری است از همان غذاهای تر که گفته شد می توانید به عنوان طعمه استفاده کنید. کرم ها بعد از یک روز دور غذا جمع شده و شما میتوانید براحتی آنها را جمع کرده و در سبد جدید که کود تازه ریخته شده بریزید. و ورمی کمپوست باقی مانده را سرند کرده تا یک کود یک نواخت داشته باشید.



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد