آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

شرایط مناسب برای تولید ورمی کمپوست (محیطی)

[ چهارشنبه سی ام مرداد 1392 ] [ 9:52 ] [ سیروس موسایی ]

شرایط مناسب برای تولید ورمی کمپوست (محیطی)

 دما:

دما یکی از مهم ترین عوامل محیطی برای تولید ورمی کمپوست می باشد منظور از دما,دمای داخل توده یا بستر می باشد و دمای خارج از بستر اهمیت چندانی ندارد.  

- بهترین دما ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد بوده و تولید سریع تر انجام می شود.ولی تحقیقات نشان داده که کرم ها در دماهای ۳۰ تا ۳۵ درجه نیز فعالیت خود را در بستر ادامه می دهند.

- کرم ها تا دمای ۴۸ درجه را نیز تحمل می کنند.

 - کرم ها به تغییرات ناگهانی واکنش نشان داده و باعث مرگ و میر آن ها می شوند و در برابر تغییرات آب و هوائی که به آرامی و مرور زمان صورت بگیرد از خود مقامت نشان می دهند.

- یکی از راه های محافظت کرم ها از سرما یا گرما اضافه کردن لایه ای از غذا,شاخ وبرگ درختان و...به سطح توده یا بستر کرم ها می باشد.

- کرم ها در فصل بهار به بیشترین میزان کرم بالغ دربستر و در فصل تابستان کمترین میزان کرم بالغ در بستر را خواهند داشت.

- کرم ها در دمای ۱۰ درجه غذاخوری کم تری پیدا می کنند و هر چه سردتر شود غذای کمتری را می بلعند.  در دمای ۴ تا ۵ درجه تخم گزاری متوقف شده و در دمای صفر درجه باعث مرگ آن ها می گردد.

رطوبت:


کرم های کمپوستی جهت زندگی و حرکت در داخل بستر به رطوبت نیاز دارند رطوبت بستر برای گونه های مختلف کرمی متفاوت می باشد برای گونه ی ایزینیافوتیدا رطوبت بین ۷۰ تا ۸۰٪ مناسب می باشد.رطوبت بیش از حد نیز برای کرم ها مناسب نبوده و رطوبت کم یا زیاد باعث کاهش رشد,تکثیر و تولید ورمی کمپوست خواهند شد.

- کرم ها آب زیادی مصرف می کنند و هر روز به اندازه ی ۶۰٪ وزن بدن خود را (ادرار) به صورت پیشاب آزاد و دفع می نمایند.

- کرم ها در شرایطی که آب (رطوبت) به بستر آن ها نرسد قادرند تا ۷۰٪ رطوبت بدن خود را از دست بدهند و زنده بمانند در آخرین مرحله ی از دست دادن رطوبت بدن کرم ها,کرم جهت مبارزه و زنده ماندن و مرطوب کردن بدن خود مایعی (کولومیک) از خود خارج می کنند.

- اگر نقطه ای از بستر رطوبت مناسب و غذا در قسمت خشک تر بستر باشد کرم ها قادرند رطوبت بدن خود را حفظ و غذا از قسمت خشک تر تهیه نمایند,و بعد به قسمت مرطوب بستر برگرند.(بعضی ها به اشتباه جهت مرطوب نگاه داشتن تمامی بستر خود باعث اشباع شدن و غرقاب قسمتی دیگر از بستر می گردند که زیان هایی خواهد داشت)

- جهت رطوبت مناسب و تثبیت رطوبت بستر خود می توانیم مقداری از مواد بستر را در مشت خود قرار دهیم و فشار داده اگر قطرات آب به میان انگشتان دست ظاهر شد رطوبت بستر مناسب می باشد.اگر قطره ای میان انگشتان دیده نشد رطوبت بستر کم بوده و اگر آب از زیر مشت و لای انگشتان جاری شد رطوبت زیاد بوده و باید آبیاری را کم نمائیم.

    

تهویه بستر:

کرم ها موجوداتی هوازی می باشند.توده ها و بستر های ما باید به صورتی باشند که کرم ها بتوانند هوای مورد نیاز خود را از درون بستر جذب نمایند.وزن توده ها,آبیاری و غذاخوری کرم ها باعث فشرده شدن بستر و عدم رسیدن هوا به کرم ها خواهد شد که باید توده یا بستر را شخم زده (برگردانده شود)   و باید به گونه ای باشند که هوا به درون آن ها نفوذ کند.(کرم ها نسبت به اکسیژن کم بستر و زیادی دی اکسید در بستر خود مقاوم می باشند) با این حال اگر اکسیژن به درون بستر راه پیدا نکند کرم ها شرایط مناسبی نخواهند داشت و امکان مرگ و میر کرم ها وجود دارد.(در صورتی که یکی از شرایط محیطی کرم ها مناسب نباشد امکان ترک کرم ها از بستر وجود دارد)

- راهکارهای مناسب جهت هوارسانی به کرم ها:

۱) استفاده از ساقه ی نیشکر,نی,کلش,علف های هرز,باگاس,چوب های نازک خشک و ترکیب با غذای پایه (کود حیوانی) و بعد از آن انتقال به بستر در ابتدای دوره

۲) بعد از مدتی که کرم ها در بستر تزریق شدن و بستر مقداری فشرده شد بستر های خود را به صورت عمقی شکافته و هوای مناسب به لایه های بستر می رسد.دی اکسید مانده در بستر خارج شده غذای تهیه شده را وارد شکاف کرده و بستر را به حالت اولیه بر می گردانیم.

۳) زمانی که بستر تقریبا به کمپوست تبدیل شده باشد و امکان غذادهی نباشد با شخم زدن, اکسیژن مناسب را به بستر خود می رسانیم.

PH  بستر:

 PH بستر می تواند بین ۶ تا ۸ باشد اگر بتوانیم در بیشتر مواقع PH را حدود ۷ تا ۵/۷ کنترل نمائیم مناسب تر بوده و شرایط بهتری خواهیم داشت.

- غذادهی به بستر باید با دقت صورت گیرد,غذاها قبل از تزریق باید کمپوست شده و بعد وارد بستر گردند.بعضی غذاها امکان اسیدی یا قلیائی شدن بستر را مهیا می کنند.در بعضی مواقع تزریق یک غذا محیط را اسیدی کرده و برخی با تزریق آهک قصد از بین بردن خاصیت اسیدی بستر را داشته که باعث بوجود آمدن گاز آمونیاک شده و این گاز منجر به از دست دادن نیتروژن مورد نیاز بستر می گردد.

- یک کود شسته شده ی خوب جهت تزریق به بستر PH بین ۷ تا ۵/۷ دارد همچنین برای کمپوست بدست آمده نیز PH بین ۷ تا ۵/۷ ایده ال می باشد.

-  قبل از تزریق هر غذائی به بستر,اول آن را کمپوست کرده تا موقع تزریق مشکل دما,خاصیت اسیدی,قلیائی در بستر نداشته باشیم.

غذاهای مورد استفاده ی کرم ها:

- غذای کرم ها هر چقدر که پروتئین و سلولز بالاتری داشته باشد بهتر است.

- تقریبا تمامی ضایعات موادآلی برای کرم ها مناسب است. پوست میوه ها,بریده ی چمن,کاغذ,مقوا,کودهای دامی,شاخ و برگ درختان و... 



 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد