آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

آموزش تکثیر کرم زباله خوار و تولید کود ورمی کمپوست

مرجع کامل فارسی تکثیر کرم آیزینیا فوتیدا و تولید کود ارگانیک ورمی کمپوست

چای کمپوست چیست؟


چای کمپوست چیست؟
چای کمپوست به پس آب یا عصاره ی ورمی کمپوست گفته می شود . این ماده که به صورت محل می باشد حاوی عناصر و برخی از هورمون های موجود در داخل ورمی کمپوست است . چای کمپوست با دارا بودن خواص متعدد غذایی و قابلیت آفت کشی برای برخی از عوامل بیماری زا در بسیاری از کشور های پیرفته از نظظر کشاورزی جایگاه ویژه ای دارد
چای کمپوست را می توان یکی از بهترین و غنی ترین کودهای محلول ارگانیک تلقی کرد که علاوه بر داشتن خواص کیفی موجود در کود جامد ورمی کمپوست قابلیت محلول پاشی را نیز داردچای-کمپوست
کرم ها در هنگام عبور و تغذیه از محیط غذایی خود برای استریل نگه داشتن این محیط از بدن خود مواد ضد باکتریایی و قارچی ترشح کرده که این مواد در نتیجه ی فرآیند چای کمپوست گیری وارد چای کمپوست شده و در نتیجه به این کود مایع خاصیت آفت کشی نیز می دهد

چای کمپوست همچنین می تواند در کشت های هیدروپنیک جایگزین مناسبی به جای استک های محلول دهی غذایی باشد بویژه آنکه در بسیاری از موارد به دلیل ارگانیک بودن این کود مایع خطر بیشبود عناصر غذایی کع گاها منجر به برگشت محصولات صادراتی همچون توت فرنگی می شود نیز از بین می رود
چای کمپوست در واقع همان ورمی کمپوست است با این تفاوت که قایلبت محلول پاشی برگی را نیز دارد. این ویژگی باعث می شود که در برخی از کمبود های حاد به جای استفاده از کود های شیمیایی محلول که خطر برگ سوزی را نیز دارد از چای کمپوست استفاده کرد
در کشور ما ایران با توجه به نوپا بودن صنعت ورمی کمپوست ، فرهنگ کشاورزی سنتی و عدم اطلاع رسانی مناسب چای کمپوست چندان جایگاهی مناسبی از نظر تجاری ندارد ولی باید بدانیم که چای کمپوست در بسیاری از کشورها مانند هند از ارزش کشاورزی و تجاری وِیژه ای برخوردار است

اصول کلی احداث سایت ورمی کمپوست

اصول کلی احداث سایت ورمی کمپوست

سایت-ورمی اصول تولید ورمی کمپوست
در نظر گرفتن فضا برای تولید
اولین مطلب در تولید هر محصولی فضای تولید است . برای تولید ورمی کمپوست می بایست فضایی را تهیه نمود که دارای شرایط مناسبی همچون : در دسترس بودن منابع آب و برق ، نزدیکی به مراکز مصرف ، نزدیکی به مراکز تهیه مواد خام  ، دارا بودن شرایط گسترش ، اخصاص فضای مناسب برای بسته بندی و محل اداری (دفتر)
آماده سازی فضا
الف ) کف
شیب دهی کف یکی از مهمترین عواملی است که تولید کنندگان را به کف سازی ترقیب می کند . شیب مد نظر باید تا حدی باشد که پس آب خروجی از بسترهایتان را از محیط تولید خارج کند . این شیب به صورت تقریبی ۱۰ درجه در نظر گرفته می شود
کف بستر یکی از مهمترین عوامل موفقیت در تولید ورمی کمپوست است . از جمله ی این کفپوش ها می توان به سیمان ، آسفالت ، چوب ، پلاستیک ، مش و … اشاره کرد که به تناسب محیط کار ، آب و هوا و … قابل پیش نهاد است
نکته : در برخی از سایت های تولیدی مانند سایت اردبیل ، سیستم طبقه بندی با استفاد ه از مِش انجام شده است که از برخی نظر ها مانند افزایش وسعت کار با استفاده از ارتفاع محیط مناسب به نظر می رسد ولی از نظر جمع آوری پس آب ، جمع آوری کود تولیدی نیازمند تمهیداتی می باشد
ب) مسقف کردن
داشتن سقف یا نداشتن آن ضرورتی است که به خود تولید کننده مرتبت می باشد . عواملی همچون استطاعت مالی ، هدف تولید ، شرایط محیطی و … از جمله عوامل موثر در تصمیم تولید کننده است . به طور مثال در مناطقی مانند یزد ، سیستان و بلوچستان که تابش آفتاب مستقیم بوده و به تناسب دمای هوا بالاتر است هدف از ایجاد سقف کاهش هدر رفت رطوبت از بستر که ناشی از تابش آفتاب آن مناطق می باشد است ولی در منطقه ای مثل گیلان که بارش زیاد باران مهمترین ویژگی این منطقه است هدف از ایجاد سقف می تواند در امان ماندن کرم ها از بارش مستقیم باران باشد
ج) حصارکشی
هدف از حصار کشی ، در امان ماندن محوطه تولیدی شما از گزند موجوداتی همچون موش ، گراز ، جوجه تیغی ، بزمجه و … می باشد . ارتفاع این حصار بسته به قالب حیواناتی منطقه می تواند از ۳۰ سانتی متر تا ۱ متر باشد .

تهیه ماده آلی برای تغذیه کرم
هر ماده آلی فاقد چربی ، اسید و مواد معطره می تواند غذای کرم ها باشد . ولی در نظر داشته باشید که موادی همچون گوشت قرمز را نمی توان غذای کرم دانست چرا که این مواد فساد پذیر می باشند و باعث جلب نظر موجوداتی می شودند که برای سلامت کرم های شما مضر است
از جمله مواد آلی مناسب
الف) فضولات دام و طیور مثل اسب ، خوک ، گاو ، گوسفند که بسته به تناسب و شرایط محیطی هر یک دارای ارزش های خاص خود هستند . به طور مثال مدفوع اسب یکی از بهترین مواد زاید آلی برای تغذیه کرم ها است ولی باید توجه کرد که در پهن اسب باکتری کزار زندگی می کند که در صورت استفاده باید موارد بهداشتی را مدنظر قرار داد . همچنین استفاده از مدفوع خوک نیز دارای مشکلاتی هم از نظر بهداشتی و هم از نظر شرعی برای استفاده ی مسلمانان است
ب) پسماند زباله های شهری : از جمله ی مهمترین اهداف تولید ورمی کمپوست برای بسیاری از کشورهای پیشرفته معدوم کردن زباله های آلی شهری با استفاده از کرم ها می باشد . هم  اکنون مراکزی در کشور همچون مرکز بازیافت کهریزک ، مرکز بازیافت مشهد اقدام به معدوم سازی زباله های خود به این روش کرده اند . استفاده از پسماند های شهری با هدف معدوم سازی این زباله ها گاهی بسیار سودآورتر از هدف تولید کود ورمی کمپوست است . ولی استفاده از زباله به عنوان پایه کود در وسعت صنعتی نیازمند شرایط و وسایل خاص خود است . این پسماند ها می تواند شامل کاغذ ، برنج پخته و سبزیجات … باشد ولی باید از عدم حضور مواد سمی ، فلزات و … اطمینان حاصل کرد
به طور کلی می توان مواد قابل استفاده برای تولید ورمی کمپوست را به صورت زیر نیز دسته بندی کرد
زائدات کشاورزی از قبیل باقیمانده محصولات ، زائدات سبزیجات ، تفاله نیشکر
لجن باقیمانده از تولید بیوگاز
فضولات احشام
زائدات شهری ( زباله شهری)
زباله های صنعتی
زائدات گیاهان از قبیل برگ و خاک اره و....

آماده سازی ادوات آبیاری
سیستم های متفاوتی در آبیاری بستر ها مورد استفاده قرار می گیرد . دو نوع سیستم آبیاری رایج در ایران میست و تیپ است
الف) سیستم تیپ : تیپ همان لوله های پلاستیکی است که در برخی از کشت ها مانند کاهو کاری برای قطره ای کردن مورد استفاده قرار می گیرد . استفاده از این روش آبیاری دارای مزایا و معایبی است . از جمله مزایای این سیستم آن است که در مناطقی که فشار آب کم می باشد و یا وسعت سایت تولیدی شما بسیار زیاد است و یا تولید کننده با محدودیت منابع آب مواجح است می توان از این روش استفاده کرد همچنین سهولت استفاده از این روش یکی دیگر از مزایای مهم این سیستم می باشد. ولی در این روش موضع مرطوب سازی محدود است و رطوبت فقط در محدوده ای به وسعت ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر از محل قطره چکان پخش می شود بنابر این برای آبیاری یک تل به عرض ۹۰ سانتی متر نیازمند حداقل ۳ ردیف تیپ است که این امر هزینه ی این سیستم را افزایش می دهد
ب) سیستم میست : میست ها انواع گوناگون دارند . این سیستم بر پایه فشار و پاشش آب طراح شده است . از جمله معایب این نوع آبیاری نیازمندی آن به یک پمپ کننده قوی می باشد . ولی زمان آبیاری شما را کاهش می دهد همچنین هر نازل آن مساحتی در حدود ۲ متر مربع را پوشش می دهد

تهیه کرم برای تزریق
الف ) مقدار : میزان کرم تزریقی شما برای تولید ورمی کمپوست را هیچ کس تعیین نمی کند بلکه تولید کننده با توجه به زمان ، تراکم و تلفات و … مقدار کرم را مشخص می کند . ولی به صورت یک رکن به ازای هر متر مکعب فضولات دامی یا زایعات آلی ۳ کیلو کرم لازم است تا کود شما در شرایط متوسط در مدت ۴ ماه آماده عرضه به بازار مصرف شود
ب) کیفیت : میزان بلوغ کرم های تهیه شده ، خالص بودن کرم ها و شرایط سازگاری آن ها با محیط جدید (نحوه ی پرورش کرم ، آب و هوای کشت کرم و شباهت آن با محیط تولید جدید و … از جمله شرایط سازگاری است) از جمله موارد کیفی است
نکته : در هنگام تهیه کرم بهتر آن است که کرم را با بستر قبلی آن تهیه کنید . این امر در کاهش تلفات و افزایش سرعت سازگاری کرم ها بسیار موثر است
نکته : در هنگام خرید کرم بهتر است که کرم ها را با بستر قبلی تهیه نمود . بستر کرم ها حاوی مقادیر بسیاری از کرم های کوچک و کوکون کرم می باشد
نکته : در هنگام خرید کرم دقت کنید که به ازای یک کیلو کرم هزینه پرداخت کنید . برخی از اشخاص ۴۰۰ تا ۶۰۰ گرم را برای خریدار معادل یک کیلو گرم قرار می دهند
شیوه ی تزریق
شیوه ی تزریق یکی از عوامل مهم در موفقیت شما است . از انواع شیوه های تزریق می توان به شیوه ی شیاری ، زیگزاگی ، کپه ای ، انتهایی و … اشاره کرد که هر یک بسته به شرایطی برای هر منطقه مناسب می باشند
افزودن جیره های غذایی و مواد افزایش دهنده ی فعالیت کرم ها
اینکه چه موادی به بستر خود بیافزاییم تا فعالیت تولید مثلی کرم ها افزایش داده شود از موارد بسیار مهم در امر مشاوره ورمی کمپوست می باشد . باید بدانیم برخی از مواد برای کرم ها مناسب است ولی برای کیفیت کود شما نا مناسب و بالعکس
آماده سازی کود ورمی برای بسته بندی
بسته بندی محصول در هر تولیدی یکی از مهمترین ارکان فروش محصول به شمار می رود
بسته بندی مناسب در میزان ماندگاری و شرایط جابجای هر محصول تاثیر به سزایی دارد . اینکه بسته بندی شما دارای استحکام مناسبی برای حمل و نقل باشد و یا این مطلب که بسته بندی شما دارای شرایطی باشد که رطوبت محصول شما را حفظ نماید در تولیدات ورمی کمپوست بسیار حائز اهمیت است
عرضه ی محصول
نحوه و شیوه ی عرضه ی ورمی کمپوست با سایر محصولات تولیدی کمی متفاوت است . در بازار کنونی ایران بیشتر خریداران این محصول شامل افرادی می باشند که حداقل اندکی با کشاورزی علمی سروکار داشته اند . بنابر این در شرایط کنونی عرضه ی این محصول به عنوان یک کود با کیفیت برای کشاورزان عادی بدون در نظر گرفتن فرهنگ کشاورزی منطقه کاری بسیار دشوار به نظر می رسد
سعی کنید محصولات خود را در شبکه اینترنت به سایرین بشناسانید

موارد کاربرد کرم ورمی کمپوست

موارد کاربرد کرم ورمی کمپوست



۱)ارزش دارویی تغذیه با کرم های خاکی(کرم ایزینیا فتیدا)

ارزش دارویی کرم خاکی سابقه ی تاریخی طولانی دارد که به ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد.امروزه در ژاپن از کرم های خاکی در تهیه مشروب استفاده می شود.

کرم های بالغ برداشت شده کاملا شستشو می شوند و درون یک ظرف تمیز  بر روی یک کاغذ صافی خیس به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت قرار می گیرند.درب ظرف برای جلوگیری از خروج کرم ها کاملا بسته می شود.

کرم ها بر روی همان کاغذ صافی تغذیه می شوند.و کاغذ صافی جدید هر ۲۴ ساعت درون ظرف قرار می گیرند.

بعد از اینکه کرم های خاکی شروع به دفع مواد کردند کاغذ های صافی باید تعویض گردند.

سپس کرم ها را در سایه بروی صفحات پلاستیکی پخش می کنند تا ۹۰ درصد آب بدنشان را از دست بدهند.سپس آنها را به مدت ۸ تا ۱۰ ساعت در هوای خشک کرده و آنها را آسیاب می کنند.پودر کرم تا ۱۰۰ درصد وعده های  غذایی را تشکیل می دهند.

بافت های کرم ارزش دارویی زیادی دارند.که این ارزش در گذشته کاملا شناخته شده بود و در حال حاضر نیز مورد آزمایش قرار گرفته است.

کرم های خاکی از نظر عملکرد در درمان آبله ،رماتیسم،زردی،سنگ مثانه و تسهیل زایمان و افزایش میل جنسی و درمان مارگزیدگی نیز اهمیت دارند.

بافت کرم خاکی همچنین به عنوان یک تب بر برای پایین نگه داشتن دمای بدن به کار می رود.در ژاپن ۴ نوع  از داروهای به دست آمده از کرم خاکی که کاملا شناخته شده اند عبارتند از:کرم-دارو Aphrodisiac،antibioses،antipyretics،antidote

در حال حاضر کرم خاکی در مطالعات پزشکی برای مطالعه  روی سرطان در برخی از دانشگاه های دنیا مورد استفاده قرار گرفته است.

۲)استفاده از کرم به عنوان منبع غذای انسانی:

کرم ها با داشتن ۲۴ آنزیم از ۲۶ آنزیم مورد نیاز بدن انسان ، یکی از بهترین تامین کنندگان منابع آنزیمی برای انسان به شمار می روند . در بسیاری از کشورها از جمله چین و ایالات متحده آمریکا از کرم به عنوان یک غذای مقوی یا چاشنی غذا استفاده های فراوان می شود . همچنین پروتئین بالای کرم و همچنین سرشار بودن این موجود از آنزیم های مختلف ، پودر این کرم به عنوان یک منبع مناسب تامین پروتئین برای ورزش بدنسازی بشمار می آید. از کوکون کرم در کشور چین به عنوان یک رژیم مناسب برای لاغری نیز استفاده می شود.

۳)استفاده از کرم به عنوان جیره غذایی طیور ، دام و آبزیان :
همانگونه که کرم ارزش غذایی فراوانی برای بدن انسان دارد به تناسب برای بسیاری از حیوانات نیز مفید و ارزشمند است. از پودر این کرم در جیره ی غذایی دام به منظور تامین آمینواسید ها و آنزیم ها استفاده می شود . همچنین در صنایع طیور نیز از پودر کرم در تولید دان مرغ و پولک ماهی استفاده می شود . در یک تحقیق میدانی بر روی ماهی قزل آلا مشخص شد که استفاده از کرم می تواند دوره ی پرورشی ماهی را از ۶ ماه به ۴ ماه تقلیل دهد.

۴) استفاده از کرم ورمی کمپوست به عنوان طعمه ی زنده :

در بسیاری از کشورها فروش کرم ها به صورت زنده برای ماهیگیران امری رایج و درآمد زا است.

۵)استفاده از کرم در بازیافت پسماندهای شهری :

از کرم ورمی کمپوست به عنوان یک تجزیه گر آلی یاد می شود . یکی از اهداف اصلی تولید ورمی کمپوست با استفاده از کرم در بسیاری از کشورهای صنعتی، معدوم سازی و تبدیل مواد بی ارزشی چون ضایعات شهری ، پسماند های تره بار ، لجن فاضلاب ها و … است.

۶)استفاده از کرم برای محلول پاشی گیاهان:

ثابت شده است که بدن کرم حاوی مقادیر بالایی از آنزیم ها و هورمون های موثر  در رشد نمو کرم است . در این بین فرآوری ورمی واش و استفاده از آن در پرورش گیاهان بسیار موثر است .

۷) استفاده در صنایع

به تازگی از روغن کرم با فن آوری های بسیار پیچیده در تولید روغن جعبه دنده ارگانیک استفاده شده است . در ایلات متحده امریکا از آنزیم های کرم در تولید شوینده ها نیز استفاده می شود.

خاک باغچه خانه‌تان ۲,۰۰۰,۰۰۰ سال عمر دارد

خاک باغچه خانه‌تان ۲,۰۰۰,۰۰۰ سال عمر دارد
فکر می‌کنید در مقایسه با سن زمین، خاک جوان است یا اینکه پیر به حساب می‌آید؟ پاسخ این سوال نخست به این بستگی دارد که منظورتان از خاک چیست؛ و دوم اینکه از چه زاویه‌ای به مساله نگاه کنید!
برای اینکه به این سوال پاسخ دهید، اول باید مشخص کنید منظور شما از خاک چیست. میلان پاویچ، زمین‌شناس سازمان نقشه‌برداری آمریکا در پاسخ به این سوال می‌گوید: «قدیمی‌ترین صخره‌های رسوبی زمین که در گرینلند واقع شده‌اند، حدود ۳٫۹ میلیارد سال سن دارند. در آن زمان، این صخره‌ها به شکل خاک بودند. سن آنها بسیار نزدیک به زمانی است که زمین شکل گرفته است.»
این صخره‌ها صرفا اثبات می‌کنند که سن خاک روی زمین به آن تاریخ باز می‌گردد. اما ماده‌ای که در حیاط خانه‌های ما وجود دارد، بسیار جوان‌تر است. پاویچ می‌گوید: «بخش اعظم خاکی که امروزه مشاهده می‌کنید طی دو میلیون سال گذشته شکل گرفته است.» حدود دو میلیون سال قبل، سیاره زمین دو تغییر مهم را پشت سر گذاشت که منجر به شکل‌گیری خاک تازه شد.
خشک‌شدگی و خنک‌شدگی جهانی باعث گسترش بیابان‌های زمین شد، و طوفان‌های غبار باعث باز توزیع خاک در سراسر زمین شد. هم‌زمان، توسعه یخچال‌های قطبی صخره‌ها، گیاهان و هر چیز دیگری را که سر راهش قرار داشت، آسیاب و به خاک تبدیل کرد، و آن را در سراسر زمین پخش کرد.
از طرف دیگر، اگرچه در مقیاسی به مراتب کوچک‌تر، خاک پیوسته در حال تولید است. در زیر لایه خاک سطحی زمین، صخره‌ها از سویی به طور دائمی با آب باران یا آب زیرزمینی واکنش می‌دهند؛ و از سوی دیگر به آرامی همدیگر را خرد کرده و به مواد معدنی ریزتر تبدیل می‌شوند. بنابراین اگر از این جنبه به قضیه نگاه کنیم، خاک واقعا سنی ندارد. اما پاویچ یادآور می‌شود که از جنبه دیگری هم می‌شود به مساله نگاه کرد. بخش اعظم ماده‌ای که طی مهبانگ تولید شد در واقع غبار بود؛ که متراکم شدن آن باعث شکل‌گیری ستارگان، و بعدها سیارات شد. وی می‌گوید: «اگر به این صورت به مساله نگاه کنید، خاک و منشاء آن پیرتر از تمام ستارگان هستند.»

خرید کرم و معیارهای آن

همانطور که در مطالب گذشته اشاره شد، ورمی کمپوست از صنایع نوپای بخش کشاورزی است، لذا ناگزیر دچار بسیاری از تنشها و ناملایمات خواهد بود. یکی از ناهنجاریها در بازار خرید و فروش کرم و نحوه انجام آن است. در این مقاله به چند نکته جهت خرید کرم و به دنبال آن نحوه قیمت گذاری پرداخته خواهد شد.

  جهت راه اندازی فارم ورمی کمپوست به ازای هر تن ماده اولیه نیاز به حدود 7 کیلوگرم کرم آیزنیا فتیدا است، لذا جهت تبدیل 100 تن ماده اولیه نیاز به حدود 700 کیلوگرم کرم است. گام اول خرید کرم شما توجه به بستر کرم است.
 شرایط عمومی بستر را با تعداد کرم بالغ می سنجند، که به صورت کلی این مقدار باید در حدود 1000 نخ کرم باشد. شرایط خاص بستر عبارت خواهد بود از مقدار بچه کرم و کوکون موجود که باعث تسریع در تولید کرمهای بالغ و به دنبال آن افزایش راندمان تولید کود خواهد شد. به عبارت دیگر در صورت وجود مقدار کافی کوکون و بچه کرم در بستر، چرخه رشد کرم کامل شده و افزایش توده کرم سرعت بالایی خواهد داشت.
 توجه به نکات عمومی و خاص در بحث خرید کرم می تواند قیمت را تعیین کند. قیمت پایین همیشه گواه بر مناسب بودن بستر کرم نخواهد بود. لذا در خرید آن دقت کافی را بعمل آورید.
نکته دیگر در خرید کرم، حضور در محل بارگیری است. این نکته شاید به ظاهر ساده باشد ولی به دلیل عدم عقد قرارداد در بسیاری از خرید و فروشها می تواند تنها تضمین در خرید باشد. پس به این نکته جهت ایجاد اعتماد و اطمینان از بازار و خرید، حتماً توجه ویژه نمایید.

 بستر ورمی کمپوست تعیین کننده 2 مولفه در بحث ورمی کمپوست است:
 مولفه اول) تعیین کننده طول دوره تولید ورمی کمپوست
 مولفه دوم) تعیین کننده میزان افزایش حجم کرم
 این دو مولفه در زمان تولید تأثیر بسزایی دارد پس اهمیت داشته و دقت بالایی را طلب می کند.
 در این راستا بستر ورمی کمپوست سبز مناسب دارای سه جز، کوکون، بچه کرم و کرم بالغ بوده که یک چرخه کامل را شامل می شود. حدوداً تعداد 1000 تا 1200 عدد کرم بالغ، 400 تا 500 عدد بچه کرم و به همین تعداد کوکون در بستر موجود است که شرایط افزایش حجم کرم بالایی را فراهم می سازد.

توجیه اقتصادی استفاده از ورمی کمپوست

ورمی کمپوست در  بسیاری از متون و مقالات موجود در اینترنت به تفصیل از مزایا و قابلیتهای آن گفته شده و فرد را از لحاظ علمی با مقوله ورمی کمپوست آشنا ساختند. ولی نکته مبهم و نامشخص در بحث ورمی کمپوست دلیل استفاده کشاورز از ورمی کمپوست است.
در صورتی که شما با یک کشاورز در مورد بحث ورمی کمپوست صحبت کرده باشید و در مورد قیمت از شما سوال کرده باشدبا توجه به قیمت های فروش ورمی کمپوست ، در بهترین حالت قیمت شما 8 و در بدترین شرایط قیمت شما 20 برابر کود مصرفی کشاورز است!!! پس دلیل استفاده از ورمی کمپوست چیست؟
جواب این مشکل را در سه بخش زیر جستجو کنید:
یک) هزینه خرید کود: در مورد خرید کود این نکته باید در نظر گرفته شود که مصرف ورمی کمپوست در بدترین شرایط نصف و در بهترین شرایط به یک چهارم مقدار کود می رسد. این نکته باعث می شود تا هزینه های اولیه کود تا حدودی تعدیل شده و کشاورز با شنیدن قیمت اولیه به شما پاسخ نهندهد.
دو) هزینه جابه جایی: از جمله موارد بسیار سنگین و هزینه بر بخش مصرف کننده است. مصرف کنندگان در هنگام خرید کود به هزینه جا به جایی بسیار توجه می کنند. با توجه به مصرف نصف تا یک چهارمی ورمی کمپوست، هزینه جابه جایی نیز به این نسبت کاهش می یابد که می تواند رقبت کشاورز را در خرید کود به همراه داشته باشد.
سه) هزینه کارگر: هزینه های کارگری از جمله مسائل دیگری است که کشاورزان به آن توجه خاص دارند. کاهش هزینه کارگری و به دنبال آن کاهش هزینه های جانبی از جمله تعداد روز کاری کارگر، هزینه های خوراک و ... می تواند کشاورز را در استفاده از ورمی کمپوست بسیار با انگیزه تر کند.
تولید کننده و بازاریاب عزیز، شما حتماً یک آنالیز اقتصادی در بحث ورمی کمپوست برای مساحت و تناژ مشخص داشته باشید. این نکته شما را در فروش محصولتان بسیار کمک خواهد کرد.

مقدار کرم مورد نیاز برای تولید هر متر مکعب کود دامی

مقدار کرم مورد نیاز برای تولید هر متر مکعب کود دامی

برای یک متر مکعب کود دامی که قرار است به کود ورمی کمپوست تبدیل شود چه مقدار کرم نیاز است؟
اگر  با دیگر تولید کننده کنندگان و یا مشاوران تماس بگیرید اعداد و ارقام متفاوتی را خواهید شنید که از ۲ کیلو به ازای هر متر مکعب شروع می شود تا حتی ۱۵ کیلو!!!
اما عدد درست کدام است؟
در این جا یک موضوع خیلی مهم مطرح می شود و آن هم این سوال که می خواهید طول دوره ی تولید شما چقدر باشد.بر اساس طول دوره است که میزان کرم تزریقی مشخص می شود.در جدول زیر مقدار درست کرم تزریقی برای هر متر مکعب کود مشخص شده(معمولا هر کامیون تک(۶ چرخ)شامل ۹ الی ۱۰ متر مکعب کود دامی است)

 جدول ۱ مقدار کرم لازم برای هر متر مکعب کود دامی در تابستان یا مناطق گرمسیر

مقدار کرم لازم برای یک متر مکعب کود دامی

طول دوره

۱۵ کیلو کرم بالغ

۱ ماهه

۶ کیلو کرم بالغ

۲ماهه

۳٫۵ کیلو کرم بالغ

۳ماهه

۲ کیلو کرم بالغ

۴ ماهه

 

 

 

فارم ورمی کمپوست


جدول ۲ مقدار کرم لازم برای هر متر مکعب کود دامی در زمستان یا مناطق سردسیر


مقدار کرم لازم برای یک متر مکعب کود دامی

طول دوره

۲۰ کیلو کرم بالغ

۱ ماهه

۸ کیلو کرم بالغ

۲ماهه

۵ کیلو کرم بالغ

۳ماهه

۳ کیلو کرم بالغ

۴ ماهه

 








با توجه به جداول بالا چند نکته حائز اهمیت است:

۱-اصلا و به هیچ وجه دورهای ۱ ماهه ارزش اقتصادی ندارند

۲-مدنظر ما دوره ی ۴ ماهه است زیرا به ازای یک ماهه اضافه مقدار خیلی کمتری از کرم استفاده می شود که از نظر اقتصادی بسیار با صرفه است

۳- اگر زمان برای شما مهم است نهایتا از دوره های ۳ ماهه استفاده کنید زیرا همانطور که در جدول هم مشاهده می کنید دوره های ۲ ماهه و ۱ ماهه اصلا مقرون به صرفه نیستند

سوددهی در ورمی کمپوست

سوددهی در ورمی کمپوست
همانطور که در بخش ها و مطالب گذشته به آن اشاره شد، ورمی کمپوست صنعتی نوپا بوده و لذا باید جهت موفقیت در آن بسیار حساب شده و دقیق پیش رفت. برای این منظور به چند نکته زیر دقت فرمایید تا بحث ورمی کمپوست را پیش برده و شما بتوانید در بازار به صورت قوی عمل نمایید.

نکته اول) ایده های شما تنها در زمان خود می تواند مناسب باشد و اگر در حین انجام کار به ایده های جدیدی که دارید درست عمل نشود، ایده شما از بین رفته و فرد دیگری بدون شک از آن استفاده خواهد کرد. پس بسیار حساب شده عمل کنید.
نکته دوم) در ورمی کمپوست حتی الامکان یک تیم همدل باشید. دلیل وجود تیم در گستردگی فعالیتها است. شما برای راه اندازی فارم ورمی کمپوست به یک نفر نیازمند هستید ولی برای بازاریابی به 10 نفر. به این نکته توجه بسیار نمایید.
نکته سوم) هر فرد می تواند از جهاد شهرستان محل تولید خود، لیست اسامی کشاورزان پیشرو را بدست آورده و با آنها ارتباط برقرار کنید. سعی کنید بی واسطه و بصورت مستقیم با کشاورز صحبت نمایید.
نکته چهارم) کشاورز به قیمت بسیار حساس بوده و لذا دست خالی و تنها با یک نمونه کود پیش او نروید. سعی کنید آنالیز کود، آنالیز اقتصادی محصول، فرآیند انجام کار و موارد دیگر را به صورت مکتوب تحویل او دهید تا اعتماد سازی خوبی بین شما و کشاورز ایجاد شود.
نکته پنجم) سعی کنید صداقت را سرلوحه کار خود قرار دهید، از اعداد و ارقام تا مطمئن نشدید صحبتی نکنید. در ورمی کمپوست تا جای ممکن از افزایش محصول صحبتی به میان نیاورید. تا جای ممکن میزان استفاده از ورمی کمپوست را پایین نیاورید که غیر منطقی باشد. به عنوان مثال 1 کیلوگرم برای هر درخت بسیار عدد غیر منطقی است و کشاورز به هیچ عنوان تمایلی به مصرف آن نخواهد داشت.
این چند نکته ساده با توجه به تجربیاتمان در بازاریابی بدست آمده که در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. امید است تا با همت و دقت خود بتوانید در این عرصه موفق باشید.

بسیاری از افرادی که قصد ورود به بحث ورمی کمپوست را دارند با چند سوال رو به رو می شوند.
سرمایه مورد نیاز چقدر است؟
فضای مورد نیاز باید چقدر باشد؟
بازار فروش چگونه خواهد بود و آیا توان بازاریابی را خواهم داشت؟
خرید تضمینی وجود خواهد داشت؟

 این چهار سوال بعضی از اوقات باعث انصراف فرد از ورود به زمینه ورمی کمپوست می شود.
 برای این منظور روش ورمی کمپوست سبدی با بازاری مطمئن تر و کم حاشیه تر را به شما پیشنهاد می کنیم.
 ورمی کمپوست سبدی با سرمایه پایین تر و به دنبال آن با ریسک کمتر قابل انجام است.
 فضای مورد نیاز ورمی کمپوست سبدی می تواند در فضاهای خانگی کوچک تا فضاهای بزرگ باشد.
مناسب ترین زمان برای راه اندازی فارم تولید ورمی کمپوست در فصل بهار است در این فصل به دلیل مناسب بودن هوا کرم ها فعایت خود را سریعتر انجام داده و تولید ورمی کمپوست در زمان معمول خود انجام میشود گرچه برای کسانی که قصد راه اندازی فارم ورمی کمپوست در بقیه فصل ها را دارند و توانایی پرداخت هزینه برای گرم کردن سالن ها و یا حتی قصد راه اندازی در فضای باز را دارند هم میتوان روش هایی را پیش گرفت تا تاثیر شرایط نامساعد محیطی را بر نحوه فعالیت کرم کاهش داد و باز به طور نسبی شرایط را  به شرایط ایده ال نزدیکتر کرد برای مثال ریختن کاه و کلش روی کرت های ریخته شده در فصل زمستان میتواند کرت ها را از سرما و در فصل تابستان از گرمای بیش از حد به طور نسبی حفظ کند و دما را تعدیل بخشد, همچنین در فصل زمستان با انداختن پلاستیک روی کرت ها و بالا آوردن انتهای آنها تنها به اندازه ارتفاع خود کرت (برای هوادهی بهتر) میتواند کرت ها را از سرما حفظ کرد .
بازار فروش ورمی کمپوست سبدی به جهت کنترل تولید، بسیار ساده تر و بازاریابی ساده تر خواهد بود. بسیاری از افراد علاقمند حاضر به همکاری و مشارکت در این زمینه هستند که شما می توانید با آنها فعالیتهای خود را ادامه دهید و کار خود را گسترش دهید. زمانی که یک فعالیت در زمینه فعالیتهای خانگی مطرح می شود، خرید و فروش به جهت ایجاد بازارهای خانگی بسیار ساده تر خواهد بود. ورمی کمپوست سبدی نیز در قالب مشاغل خانگی مطرح می شود.

اهداف و ضرورت تولید ورمی کمپوست

ارزش افزوده بالا
بهره برداری زود و سریع
اشتغال زایی (در روستاها و شهرها)
در تمام نقاط کشور می تواند به عنوان طرحی نو مطرح شود
توسعه اقتصادی_کسب درآمد
هزینه کم جهت اجرا برای یک نفر و یا شرکت
و در نهایت سلامتی مردم

فرایند تولید ورمی کمپوست می تواند علاوه بر مزارع در خانه ها و فضاهای دانشگاهی ،رستورانها،گلخانه ها و مشاغل مربوط به خاک نیز انجام گرفته و فواید بسیاری را در بر دارد.برای پی بردن از نمونه های عالی از این کار در مقیاسهای بزرگ و کوچک و یا فناوریهای پایین یا پیشرفته این بخش را از نظر بگذرانید.
هدف ما این بوده است که در گسترش و سود بردن از طرح یا شغل تولید ورمی کمپوست به شما عزیزان علاقه مند کمک کنیم.ما به مشتریان خود کمک می کنیم تا راه حلهایی علمی در پیش گیرند.این امر به معنای یافتن تعادل صحیح بین مواد اولیه و روشهایی در جهت رسیدن به اهداف شماست ، ما اطلاعات خود را راجع به بازار با رویکردهای اثبات شده در این زمینه و تفکر خلاق در می آمیزیم تا بهترین راه حل را بیابیم. در سرتاسر دنیا ، دانشمندان و کشاورزان در حال ایجاد واحد های ورمی کمپوست در مقیاس بزرگ می باشند.تلاش ما بر این مبنا بوده است که بتوانیم کمکی بزرگ به عزیزان علاقه مند به عرصه تولید کود ورمی کمپوست بکنیم.

الف: مواد مناسب برای تولید کود ورمی کمپوست
تغذیه
کرمهای خاکی می توانند از تمام انواع زباله های غدایی،زبالهای حیاط و باغچه و کاغذ و مقوا تغذیه نمایند زباله های باغچه ای مانند برگها،علفهای کوتاه شده،شاخ و برگهای کوچک، زائدهای گیاهی غیر چوبی می باشند که همه قابل تبدیل به ورمی کمپوست هستند. خاکستر چوب نیز به عنوان منبع آهک محسوب می شود که باید به میزان کمی مورد استفاده قرار بگیرند.
فضولات حیوانی
می توان از مدفوع حیوانی مانند گوسفند، اسب، بز و طیور ( به غیر از مرغ ) برای این منظور استفاده نمود.لازم است پیش از استفاده از مدفوع حیوانی بجز احشام آزمایشات و پیش بینی های اولیه مختلفی در مورد عوامل بیماری زا و واکنش در مقابل کرمهای خاکی انجام داد. در ضمن باید در استفاده از مدفوع اسب بسیار دقت شود زیرا مدفوع این حیوان حاوی ویروس تتانوس است که برای انسان مهلک و کشنده است.
زباله های کشاورزی
همچنین می توان از زباله های کشاورزی که پس از برداشت محصول و خرمن کوبی به دست می آید
نیز استفاده کرد، این زباله ها شامل شاخه ها، برگها، سبوس ( بجز شلتوک)، پوست، زباله های سبزیجات، خرده برگها، زباله های فرآوری صنایع غذایی و تفاله نیشکر می باشند.

زباله های جنگلی
این زباله ها تولیدات گیاهی از قبیل تراشه های چوب، خاک اره و خمیر کاغذ را شامل می شود.

زباله های شهری
زباله های شهری که هر روز تولید می شوند در بر دارنده موارد مهمی از بقایای آلی شهری می باشند که می توانند در تولید ورمی کمپوست استفاده شوند.

ب: انواع روش ها
1- روباز 2- سربسته 3- با استفاده از مش 4- خانگی

1- رو باز: این روش بیشتر برای بازیافت زباله های شهری و همچنین برای کسانی کاربرد خواهد داشت که دارای گاوداری یا زمین شخصی در مجاورت گاوداری داشته و هدف اصلی از بین بردن زباله ها یا رفع بوی بد حاصله از کود دامداری و .... می باشد و کیفیت کود حاصله و همچنین راندمان تولید کرم اهمیت چندانی نخواهد داشت و در نهایت در سال بیش از دو مرحله نمی توان برداشت نمود.

2- سربسته: در این روش سعی بر آن می شود که تمام شرایط بهینه گردد و هم کیفیت کود تولیدی و راندمان تولید کرم افزایش و همچنین بازه زمانی را می توان کاهش داد و همچنین می توان 2 تا 3 بار در سال محصول برداشت نمود.

3- با استفاده از مش: در این روش با افزایش تهویه سعی بر آن داریم که راندمان تولید کرم را به حد اکثر رسانیم و تقریبا شبیه به روش سر بسته و البته کمی هزینه بر تر می باشد.

4- خانگی: همان طور که از اسم این شیوه مشخص می باشد برای منازل و در ابعاد بسیار کوچکتر و بسیار کم هزینه تراست و به هیچ عنوان احتیاج به خرید دستگاه مخصوص و خاصی ندارد .


پرورش کرم به روش سبدی

 

پرورش کرم به روش سبدی


اولین گام در این راستا تهیه یک مکان سر پوشیده با کف سیمان یا آسفالت شده (کف سالن شما باید سفت باشد تا کرم ها به داخل خاک نفوذ نکنند ) است ,و روشنایی که شبها چراغ را روشن کنید تا کرم ها از بستر فرار نکنند.

گام دوم تهیه بستر
گام دوم تهیه بستر,سبد و کرم برای تولید است.تهیه بستر نقش مهمی در فرایند تولید دارد.این کرم ها زباله خوار هستند و اکثر پسماند های تر گیاهی را می خورند. فقط حواستان باشد بستر تان حالت اسیدی و یا قلیایی نداشته باشد. بستر را می توانید با استفاده ازph سنج  کنترل کنید.اگر ph سنج ندارید بهترین راه این است که ابتدا مقداری کرم را به بستر اضافه کنید اگر کرم ها از بستر بیرون نیامدند و در بستر ماندند مطمئن باشید بستر مناسب است در غیر این صورت باید بستر را کنترل کنید.
در شرکتهای بزرگ برای آنکه حجم کار آنها بالاست از کود گاوی سپراتور استفاده می کنند.کود سپراتور کودی است که با دستگاهی به نام سپراتور شسته می شود ,ولی فقط در حدی که آمونیاک آن از بین برود و ریز مغذی های کود داخل آن باقی بماند.
اگر بخواهید خودتان کود را شستشو دهید بهتر است از کود 4 تا 6 ماه مانده استفاده کنید.و چندین بار آب روی آن بگیرید, تا شیرابه آن کاملا از زیر آن خارج شود و از حالت اسیدی خارج شود.
کود پوسیده ای که بالای یک سال مانده خاصیت غذایی برای کرم ها ندارد.حواستان باشد اگر کودتان حالت کلوخ داشت حتما آن را خرد کنید.کودی که حالت کلوخ دارد کرم نمیتواند به داخل آن نفوذ کند. و توسط کرم خورده نمیشود.
البته از بستر های دیگر مثل پیت نیشکر,باگاس نیشکر,شیرین بیان و خاک جنگل نیز به مقدار کم مخلوط با کود سپراتور میتوانید استفاده کنید.
 همیشه یادتان باشد کود وقتی در یک جا دپو می شود وسط کود حرارت تولید می کند .بستر کرم ها حتما باید سرد باشد.اگر کود حرارت بالایی پیدا کرد ,آن را داخل سالن روی زمین پهن کنید تا کاملا سرد شود .بعد از سرد شدن کود را داخل سبد ها بریزید.(بهتر است کود را تا زیر دسته سبد ها پر کنید)
کود را که ریختید حدودآ 250 تا 300 گرم کرم (250 تا 300 عدد )را با بستر داخل سبد ها بریزد.
حالا سبد ها آماده شده تا به سالن نگهداری برود.این سبد ها حدودا 3 ماه در سالن نگهداری می ماند.شما میتوانید سبد ها را 12 تا روی هم قرار دهید.در یکجای 50 متری راحت میتوانید 1000 سبد جای دهید. در آنجا باید رطوبت و دما را حفط  شود .رطوبت سبد ها باید بین 60 % تا 70% باشد و دما بین 15 تا 25 درجه .
کرم ها در دمای 10 درجه بالاتر یا پایین تر نمی میرند ولی تخم ریزی و حرکت در خاک و غذا خوردنشان کم میشود.
هر 15 تا 20 روز یکبار باید سبد ها را جابه جا کنید.یعنی اینکه سبد بالایی در زیر قرار بگیرد و سبدی که در زیر قرار دارد رو گذاشته شود.این کار برای این است که کرم ها از سبد بالایی به سبد پایین مهاجرت می کنند .شما این کار را انجام می دهید تا کرم ها دوباره در چرخش قرار بگیرند.
شما میتوانید در این مدت 2 بار غذا دهی کنید .بهترین غذا برای کرم ها تفاله های :هویج, سبزی ,کاهو,سیب زمینی,کدو وهر چیزی که حالت اسیدی نداشته باشد .(موادی مثل پیاز ,تره و سیر مناسب نیست)این مواد باعث می شود تخم ریزی کرم ها بیشتر شود ولی در ماه فقط یک دفعه غذا بدهید در غیر این صورت کرم ها دیگر بستر شما را نمی خورند و کود شما تبدیل به ورمی کمپوست نمی شود.
100 گرم ازاین غذا های تر را باید وسط بستر بریزید و دوباره کود بریزید روی آن تا از جمع شدن حشرات جلو گیری شود.
این کرم ها ظرف مدت 2 ماه جمعیت شان 3 برابر می شود ولی هنوز کود گوی شما به ورمی کمپوست تبدیل نشده بهتر است یک ماه دیگر هم زمان دهید تا کاملا به ورمی کمپوست تبدیل شود.
برای انکه بتوانید کود را سرند کنید در یک ماه آخر باید رطوبت را کم کنید. ولی بهتر است کرم را قبل از اینکه کمپوست را سرند کنید جدا کرده .
بهترین راه طعمه گذاری است از همان غذاهای تر که گفته شد می توانید به عنوان طعمه استفاده کنید. کرم ها بعد از یک روز دور غذا جمع شده و شما میتوانید براحتی آنها را جمع کرده و در سبد جدید که کود تازه ریخته شده بریزید. و ورمی کمپوست باقی مانده را سرند کرده تا یک کود یک نواخت داشته باشید.


ورمی کمپوست سبدی

یکی از روشهایی که برای تولید ورمی کمپوست به کار می رود استفاده از جعبه (سبد) برای تولید و پروش کرم میباشد روش تولید سبدی برای افرادی که با کمبود فضا مواجه هستند بسیار مناسب است خبرهای مرتبط با این بخش را با وارد شدن به یک نکته جالب در مورد کرمها شروع میکنم کرمها به صورت غریزی عادت دارند که کود را از لایه های پایین خورده و فضولات (ورمی کمپوست) را در لایه های بالایی دفع کنند این خاصیت کرمها به شما اجازه میدهد تا بتوانید تعدادی سبد را پر از کود کنید آنها را روی هم قرار دهید و کرمها را از بالا روی طبقات سبد بریزید کرمها از سبد بالا و از لایه های پایینتر آن شروع به خوردن کود میکنند و برای دفع آن به لایه های بالای هر سبد می آیند
بعد از تمام شدن غذا در سبد بالا کرمها به سبد پایینی میان و به همین ترتیب تمام سبدها از بالا به پایین تبدیل به ورمی کمپوست می شوند.
مزایای استفاده از سبد برای تبدیل کود حیوانی به ورمی کمپوست بسیار است. در زیر به برخی موارد اشاره شده است:
۱- استفاده از فضا: شما عزیزان می توانید سبد ها را طبق عکس بالا روی هم قرار داده و از کمترین فضا بیشترین استفاده را ببرید.
۲-تکثیر بیشتر: در روش سبدی به خاطر هوادهی مناسبی که انجام داده می شود کرم ها تکثیر بیشتری دارند .
۳-فراینده سریع:تبدیل زباله درمدت۵۰– ۶۰ روز انجام می شود، درصورتیکه در روش متداول به حدود 6–4 ماه زمان نیاز است .
۴-آلودگی صفر : ورمی کمپوست درسبدها تولید شده و هیچ گونه آلودگی برای هوا, آب و خاک بوجود نمی آورد.
۵-عاری از بوی نامطبوع : این فراینده به این علت که از کود دامی شسته شده استفاده می شودهیچ بوی نامطبوعی منتشر نکرده و بنابراین سبد ها می توانند در داخل منازل مسکونی مورد استفاده قرار گیرند و پسماندهای تر خانگی نیز به آن افزود زیرا کرمها این توانایی را در خود دارند که بوی نامطبوع را به خود جذب کنند.

براستی “ورمی کمپوست  به روش سبدی” یا پشته ای ؟ این معمولا یکی از اولّین سوالاتیه که به ذهن کسانی که قصد دارن وارد این صنعت بشن می رسه … خب امروز قصد داریم راجع به این مطلب کمی با هم صحبت کنیم .

بطور کلّی باید بگم که روش سبدی روش مناسب و قابل قبولی برای تولید ورمی کمپوست نیست زیرا :

“مشکلات روش سبدی”

۱ – هزینه اولیه زیادی را به تولید کننده تحمیل خواهد کرد

۲ – “جداسازی کرم و کود” با صرف هزینه بالا و زمان همراه خواهد بود

۳ – برای کنترل EC سبدها و جلوگیری از افزایش آن باستی سبدها را بصورت هفتگی جا به جا کرد که این خود هزینه ای را به ما تحمیل خواهد کرد

اما این روش مزایایی نیز دارد که به آن اشاره میکنیم  :

۱ – برای کسانی که محدودیت فضا دارند ایده آل میباشد

۲ – برای تکثیر و پرورش کرم مناسب میباشد ( در این مبحث دیگر نیازی به جدا سازی کرم و کود نیست )

توجّه کنید !!!

اول باید به این نکته توجّه کنیم که هدفمون از شروع این کار چیه ؟ پولدار شدن ؟ کسب مهارت و تجربه ؟  خب وقتی تکلیفمون رو با خودمون روشن کردیم اونوقت میتونیم خیلی بهتر تصمیم بگیریم . این درسته که “ورمی کمپوست” این صنعت نوپا صنعت پولسازی محسوب میشه اما باید به این نکته هم توجّه داشت که هیچ راه پولدار شدنی وجود نداره مگه اینکه پرتگاهی هم کنار این مسیر باشه ، بله این درسته که در حال حاضر در این صنعت سودهای هنگفتی وجود داره اما این سود ها نصیب کسانی میشه که با یک مدیریت اصولی و قدم های عاقلانه در این جاده گام برمی دارنn.


تولید ورمی کمپوست سبدی

چند نکته مهم در تولید به روش سبدی

امروز می خوایم اطلاعاتی درباره تولید ورمی کمپوست سبدی در اختیارتون قرار بدیم. پس گام به گام با ما همراه باشید.

۱- گام اول تهیه یک مکان سرپوشیده برای تولید است کف حتما باید سیمان یا سرامیک یا … باشد طوری که کرم ها قادر به فرار کردن نباشند

۲-نیاز به روشنایی-تا اینکه شب ها کرم ها از بستر فرار نکنند

۳- تهیه بستر ،سبد و همچنین کرم مناسب برای شروع کار.سبد باید به گونه ای باشد تا در هنگام جابه جایی وزن بستر را تحمل نماید و شکسته نشود.از نظر اسیدی یا بازی بودن بایستی بستر حالت خنثی داشته باشد تا کرم ها از بستر فرار نکنند.شما می توانید با یک PH سنج کاغذی ساده و یا الکترونیکی میزان اسیدی یا بازی بودن بستر را بسنجید.

۴-در تولیدی هایی با حجم تولید بالا بایستی از کود سپراتور شده استفاده کرد در غیر این صورت کار بسیار دشوار و همچنین وقت گیر خواهد بود.کود سپراتور شده کودی است که با دستگاهی به نام سپراتور شسته می شود تا حدی که آمونیاک آن از بین برود و ریز مغذی های کود داخل آن باقی بماند.

۵-به خاطر داشته باشید که کودی که در یک جا دپو شود تولید حرارت می کند.بستر کرم ها حتما باید سرد باشد اگر حرارت آن بالا رفت آن را داخل سالن روی زمین پهن کنید تا کاملا سرد شود.بعد از سرد شدن کود را به داخل سبد ها بریزید.

نکته: کود را تا زیر دسته ی سبد پر کنید تا برای حمل آن دچار مشکل نشوید.

۶-پس از ریختن کود بسته به وزن کود و زمان دوره ی درخواستی میزان کرم مورد نیاز را محاسبه کرده و به بستر ها تزریق می کنیم.



سوال:اگه امکان داره روش های تقسیم این جعبه ها رو هم آموزش بدید….
اول باید کرم ها جدا بشن بعد تقسیم کنیم و بعدش به جعبه ها اضافه کنیم؟ یا بدون جداسازی این کارو انجام بدیم؟

جواب : خیر نیازی به جداسازی نیست شما محتویات سبد  بهمراه کرم رو در ۳ الی ۴ سبد انتقال بدید و الباقی سبد رو با مواد جدید پر کنید .

سوال:حدودا ۲ ماه پیش ۱۰۰ تا از این جعبه های ورمی کمپوست خریداری کردم ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومن
تو این مدت خیلی خوب بهشون رسیدگی کردم و الان وضعیت خوبی دارن
میخواستم بدونم که از کجا باید بفهمیم که این جعبه ها تکمیل شدن و کرم و کودش به اون چیزی که لازمه رسیدن؟
منظورم اینه که چه نشانه هایی داره که بفهمیم وقت تقسیم جعبه ها رسیده؟
۲۰۰ تا هم جعبه خالی گرفتم . منتظر یه نشونه ام که شروع به تقسیم کردنشون کنم

جواب : شما باید به چند چیز توجه کنید ۱- مدت زمانی که از شروع کار گذشته که بهتر است ۳ ماه گذشته باشد ۲ – علائم ظاهری کمپوست شدن مانند رنگ ، بو و همچنین ازدیاد کرم ها در سبدهای شما

سوالات:
من میخوام کارمو گسترش بدم…از ۵۰۰تا جعبه ای که الان دارم میخوام برسونم به ۱۰۰۰ تا سبد
واسه این کار سوالایی دارم ممنون میشم اگه راهنمایی کنید
۱. چیدن سبدها روی هم از نظر تعداد محدودیت داره؟
معمولا چند تا چند تا بچینیم روی هم؟
۲. بیشترین سود مالی تو این کار از چه راهیه؟
فروش کرم؟ بسته بندی و فروش کود؟ یا فروش جعبه های آماده؟
۳ روش آبیاری سبدها را توضیح دهید و مدت آبیاری


جواب ها :

۱ – تعداد سبد ها را  از ۸ تا حداکثر ۱۲ در نظر بگیرید

۲ – بیشترین سود حاصل در این صنعت کاملا بستگی به توانایی و نوع بازاریابی خود شما دارد اگر در ضمینه سبد کار میکنید بهتر این است که تکثیر را بیشتر مد نظر قرار دهید

۳ – روش آبیاری در روش سبد بسته به ابتکار شماست … معمولترین روش این است که تک تک سبد ها را به صورت جدا و هر کدام را به مدت ۷ الی ۱۰ ثانیه آبیاری نمایید

سیستم پرورش کرم به روش سبدی :

در این سیستم از  سبدهایی با ابعاد مختلف جهت پرورش کرم و تولید ورمی کمپوست استفاده می شود . این روش جهت استفاده حداکثری از حداقل فضا ایجاد شده و بیشتر جهت استفاده در منزل به علت کمبود فضا مورد استفاده قرار میگیرد . در این رو ش سبدهای حاوی بستر کرم به همره کرم بر روی هم قرار میگیرد و به منظور عدم بروز شوری در بستر زیرین در مدت زمان های معلوم جعبه ی زیرین را در بالا و جعبه ی بالایی را در زیر قرار می دهند

مزایای استفاده :

نیاز به فضای کمی دارد

معایب استفاده :

1.صرف هزینه ی بالا جهت خرید جعبه و جابجایی آن ها


2.شرایط دشوار جهت یکنواختی تامین رطوبت و ممانعت از ایجاد حالت شوری و تنظیم EC


3.برداشت و جداسازی کرم کار دشواری  و مستلزم نیروی کارگری زیاد است


سیستم پرورش کرم به روش پشته ای:

در این روش همانطور که در پستهای قبلی توضیح دادم  کود مورد نظر پس از شستشو بر روی زمین به حالت کله قندی قرار میگیرد که به هر یک از کله قندی یا پشته ها تل(با فتحه ت) گفته می شود سپس  کرمها به بستر اضافه میشوند

معایب:

عیب این روش اینست که نیازمند فضای زیادی جهت شروع کار است.

مزایا:

1.جهت آبیاری از سیستم فواره استفاده میشود که همین امر هزینه کارگری ومصرف آب را به طرز چشمگیری کاهش میدهد.

2.کیفیت کود تولیدی و جمعیت کرمها پس از پایان دوره در این روش بالاتر است.